Ingatlanjogi Tanácsadás

#556
Tisztelt Ügyvéd Úr! 1986 elhunyt édesapám után örököltem 2/3 részt, öcsém élt édesanyámmal annak haláláig, ő örökölte az anyai részt. Ügyvédemmel kértük hogy fizessen ki részemre 120 ezer forintot akár részlet fizetésben is elfogadtam volna.  és lemondok az örökségemről a javára! Válasz levelében elfogadta a részlet fizetést, ő kérte és mi is bele egyeztünk! 2017-et írunk de a mai napig nem fizetett és nem is ír azóta sem! Szeretném a segítségét kérni abban, hogyan tudok lemondani az örökségemről! Már lemondtam arról, hogy valaha is fizet, és bár nem vagyok jó anyagi helyzetben, időközben drága férjem is elhunyt sajnos,   de már nem akarok semmit tőle! Ő egyébként egy alkoholista, nemtörődöm semmivel, ember! Ezt kell írnom sajnos mert ez az igazság! Várom válaszát. Tisztelettel : H. Lászlóné


Tisztelt Terézia!

Tulajdonjogát adásvételi- vagy ajándékozási szerződéssel ruházhatja át a testvérére. Kizárólag egyoldalú nyilatkozattal lemondani ingatlan tulajdonjogáról nem lehet.

Tisztelettel,

#555
Tisztelt Ügyvéd Úr! Arra szeretnék választ kapni, hogy a 100%-ban saját tulajdonomban lévő ingatlant szeretném a lányom és vejem nevére íratni, haszonélvezeti joggal. Nem tudom melyik a jobb megoldás, az, hogy adás-vételi szerződést írunk mintha megvették volna, vagy ajándékozási szerződést csináltassunk? Melyik esetben maradhat meg a haszonélvezeti jogom? Illetve melyik esetben kivitelezhető a 70-30% -os tulajdoni jog létrejötte? Köszönettel: Juhász Anikó


Tisztelt Anikó!

A lánya mindkét esetben illetékmentesen szerez, míg a veje adásvételi szerződés esetén 4%, ajándékozási szerződés esetén 9% mértékű illeték megfizetésére köteles.
Mindkét esetben alapítható holtig tartó haszonélvezeti jog az Ön javára, ahogy kivitelezhető a vevők/megajándékozottak 70-30%-os arányú tulajdonszerzése is.
A szerződésnek mindig a felek valós megállapodását kell tartalmaznia.

Tisztelettel,

#546
Tisztelt Ügyvéd Úr! Segítséget szeretnék kérni telekrész elbitorlással kapcsolatban. Van egy telek, aminek egy részét lecsatolta 2 szomszéd. A földhivatal most határozatban is megerősítette, hogy ezek a telekrészek a mi tulajdonunkban vannak a férjemmel. Az egyik szomszéd által lecsatolt telekrészen nincs épület, de a másik által lecsatolt telekrészünkön van sajnos, átlóg erre a részre a házuk egy darabja. Már levélben felszólítottuk őket, hogy rendezzék a helyzetet, de akkor még nem volt a kezünkben a földhivatali határozat. Ebben a levélben azt is felajánlottuk hogy egy bizonyos Ft/nm áron megvásárolhatják ezt a részt tőlünk. Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségeink vannak ezentúl? Ha nem reagálnak a levélben megadott 30 napon belül, akkor mit tudunk tenni? Nyilván nem szívesen pereskednénk, főleg nem évekig...Nagyon köszönöm a segítséget előre is!


Tisztelt P. Lili!

A leírt tényállás nagyon hiányos. Nem derül ki, hogy mikor épített túl a saját telkén a szomszéd/mikor történt a lekerítés? Jó- vagy rosszhiszeműen történt-e mindez? Önök vagy a jogelődjük hozzájárultak-e a fentiekhez, született-e bármilyen megállapodás erről, esetleg tiltakoztak-e ellene?
Ha rendezni szeretnék a telkek jogi helyzetét, megegyezés hiányában sajnos csak a peres út marad.
Mivel azt írja, hogy már levelet írtak a szomszédnak, feltételezem, hogy ezt jogi képviselő közreműködésével tették. Amennyiben nem, javaslom, hogy az előzményi iratokat szerezzék be, és bízzanak meg egy ügyvédet. Kérdése összetettebb annál, hogy arra a jelen honlap keretein belül választ kaphasson.

Tisztelettel,

#539
Tisztelt ügyvéd úr! A férjemmel egy éve beköltöztünk egy házba, amit a tulajdonos egyik felével meg is beszéltünk, hogy meg szeretnénk vásárolni. Nekünk csak annyit mondott, mivel szocpolos a ház, amíg le nem megy róla az elidegenítés, addig nem tudjuk, de azután eladja nekünk. Mi vártuk azt a napot. De az émász fele adósságuk volt, ezért évekkel ezelőtt elvitték a villanyórát, úgyhogy áram nem volt. Mi a nevünkre visszaköttettük az áramot. A tulajdonosok elváltak. Azt mondta a férj, hogy alakítgathatjuk a házat, ahogy szeretnénk. Mi el is kezdtük, ugye csőtőréssel indítottunk mikor ide költöztünk, megcsináltattuk, beletettünk egy vízteres kandallót, mindenütt radiátorokat szereltünk fel, falat bontottunk. És kiderült hogy nagyon sok hitelüket ráterhelték az ingatlanra. Mint írtam ezt a három gyerekre kapott szocpolra építették fel. Közben aki építette az intézet nem hivatalos úton három millió jelzálogot a házra meg rá terhelt. Az otp faktoring is két nagyobb összegű hitelt. Most a tulaj női tagja azt mondta, akkor ír alá, ha a hitelét kifizetjük, ami két millió a jelzálog is 2 millió meg a férjnek is 2 millió amik állítólag a házra van terhelve. Az lenne a kérdésem hogy mi tévők legyünk? Meg szeretnénk venni a házat, de maga a ház nem ér annyit, mint amennyi adósság van rajta. Hogy tudnánk kevesebb pénzért hozzájutni?


Tisztelt Gabriella !

Sajnos az Ön által leírtakhoz hasonló történetek miatt szoktam mindig azt javasolni az ügyfeleimnek, hogy messziről kerüljék az ilyen jellegű megállapodásokat.
Csak abban az esetben tudják a tényleges tartozásnál kevesebb pénzért tehermentesíteni az ingatlant, ha ehhez a tartozások jogosultjai is hozzájárulnak.
Levele szerint azonban azzal sincsenek pontosan tisztában, hogy mekkora összegű tartozás van az ingatlanra terhelve, illetve hogy végrehajtás alá vonták-e már az ingatlant.
A jelen honlap keretein belül nyújtott tanácsadás az Önök esetében nem elegendő. Annak érdekében, hogy több kár ne érje Önöket, javaslom, hogy sürgősen forduljanak ügyvédhez.

Tisztelettel,

#529

Tisztelt Cím! A férj külföldön él. Tartozása van egy magyarországi banknál, amiről a feleség nem tudott. A feleségnek van egy lakása,amit a szüleitől kapott ajándékba. A szülők még benne laknak. A haszonélvezet a szülőké. A kérdésem a következő: behajthatja-e a bank a feleségen a tartozást? Ráterhelheti-e a bank a feleség lakására a tartozást? Köszönöm a válaszát.


Tisztelt Zsuzsa!

Főszabályként a házastársak közös vagyonába tartoznak a közös vagyontárgyak terhei és közösen viselik a bármelyik házastárs által a házastársi vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 4:37. § (2) bekezdése].

Amennyiben tehát a tartozás a házastársi vagyonközösség fennállása alatt keletkezett, a tartozás közös jellegére tekintettel a feleség különvagyonának minősülő különvagyoni ingatlanon is végrehajtható.

Tisztelettel,