Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Köszönöm a válaszát a #352 esethez! Lenne még további kérdésem, ha lenne ideje válaszolni nagyon megköszönném.
1. A volt férj tőlem, vagy a barátnőmtől kérhet-e a használati (vagy többlethasználati) díjat? Annak ellenére, hogy nem is használjuk az Ő tulajdoni részét (nem volt megosztva, de csak az egyik szobát használjuk). Most azt mondja, hogy a másik szobából magához költözteti a lányait, és albérlőt hoz a helyükre, aki csak neki lesz köteles fizetni, hiszen az Ő részét használja. Ez eléggé ellentmondásos ezért nem is értem. Az Ő tulajdoni részét használó albérlő csak neki fizethet, én meg a barátnőm részét használva fizessek a volt férjnek? Én úgy gondoltam, hogy mindenki annak fizet, akinek a tulajdoni részét használja.
2.Egy másik témában olvastam, hogy csak akkor kérhet a volt férj használati díjat a barátnőmtől, ha Ő akadályozza a volt férjét a lakás tulajdonrészének használatában, de itt erről nincs szó, bár nem is tudná használni, mert a lányai laknak benne, ezért is mondott le a használati jogról. Ez jogos érvelés?
3.Ha lemondott a használati jogról a volt férj, akkor kérhet-e kulcsot a házhoz, hogy bármikor bemehessen? Vagyis van-e joga bemenni a házba?
4. Ahhoz, hogy ott tartózkodjak elég az egyik fél beleegyezése (ha csak az Ő részét használom), a szívességi használathoz pedig mindkét fél engedélye szükséges?
5. Mi a különbség a használati és többlethasználati díj között? Az én és barátnőm esetében melyikről lehet szó? Köszönöm. Tisztelettel


Tisztelt László!

1. Mivel osztatlan közös tulajdonról beszélünk, Öntől használati díjat, a barátnőjétől pedig többlethasználati díjat kérhet a volt férj a saját tulajdonjoga alapján; bérbe viszont nem adhatja az ingatlant.
2. A használati díj iránti igény egyik jogalapja valóban az, ha a használatban akadályozzák a tulajdonost; a másik jogalapja viszont, ha a bíróság jogosítja fel az egyik házastársat az ingatlan kizárólagos használatára. Ez utóbbi is nyilvánvalóan azt eredményezi, hogy az ingatlant nem használhatja annak tulajdonosa - ennek ellenértéke a többlethasználati díj.
3. A volt férj a használati jog ellenértékről mondott le, ami az ingatlanból való kiköltözésért járna neki. Ez nem érinti a használati díj iránti igényét. Nincs joga bemenni a házba, mert abban állapodtak meg, hogy a volt feleség lesz az ingatlan kizárólagos használója.
4. Mivel Ön a barátnője élettársaként tartózkodik az ingatlanban, elég az ő beleegyezése. A szívességi használat volt férj általi megszüntetését követően azonban az osztatlan közös tulajdon használatáért fizetnie kell a volt férjnek. Osztatlan közös tulajdonról beszélünk, tehát nem értelmezhető a „csak az Ő részét használom” hivatkozás.
5. Többlethasználati díjat az a tulajdonos fizet, aki a tulajdonostársa tulajdoni hányadát is használja. Alapja az a többlet használat, amennyivel a saját tulajdoni hányadánál többet használ. Használati díjat az ingatlant nem tulajdonosként használó fizet a tulajdonos(ok) részére.
Javaslom, hogy ügyével forduljon ügyvédhez!

ELŐZMÉNY

Tisztelettel,

Megosztom