Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az alábbi kérdésben szeretném a véleményét kérni. Jelenleg a barátnőmmel élek egy házban (már 7 éve) aminek Ő és a volt férje a tulajdonosa 50-50%-ban. Annak idején a volt férj tudtával költöztem be. Most 7 év után a volt férj kitalálta, hogy kérni fog albérleti díjat tőlem. A ház két szobás és nem lett megosztva. Én a barátnőmmel csak az egyik szobát használjuk, a másikban az ő közös gyerekeik vannak. Azt szeretném kérdezni, hogy: 1. Kérhet-e tőlem albérleti díjat, és ha igen mennyi időre visszamenőleg? Követelheti-e kamatostól az „elmaradást”? 2. Ha igen, és nem sikerül megegyezni a bérleti díjban, akkor kirakhat-e a házból, vagyis, az ő beleegyezése is kell-e, hogy ott lakjak, annak ellenére, hogy a lakáshasználatról lemondott (és csak az egyik szobát használom)? Ide másolom a válási jegyzőkönyv lakáshasználatot érintő részét: "Peres felek megállapodnak abban, hogy az XXXXX alatti ingatlan kizárólagos használója a felperes (a barátnőm) a gyermekekkel együtt azzal, hogy az alperes (volt férj) kijelenti, hogy az ingatlant önként, a visszatérés szándéka nélkül elhagyta, jelenleg lakáshasználati jog ellenértékére nem tart igényt." Köszönöm. Tisztelettel.


Tisztelt László!

1. A szívességi használat bármikor, indokolás nélkül felmondható a tulajdonos részéről. Ezt követően megegyezés esetén bérleti szerződést köthetnek egymással, megegyezés hiányában pedig - a bérleti díj mértékével megegyező összegű - használati díj megfizetésére lesz köteles. A bérleti díj megállapítása során vegyék figyelembe a volt férj tulajdoni hányadát és az ingatlant használók számát is.
A használati díj pontos mértékének megállapítása szakértői kérdés.
Álláspontom szerint tehát a szívességi használat felmondását megelőző időszak tekintetében nem követelhető használati díj.
2. Nem rakhatja ki Önt az ingatlanból, ugyanis a másik tulajdonos hozzájárulásával tartózkodik az ingatlanban.

FOLYTATÁS

Tisztelettel,

Megosztom