Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Tanácsadó! Az alábbi témában kérném jogi tanácsadását, segítségét: 2015 óta mellékállású egyéni vállalkozóként, ÁNTSZ-engedéllyel rendelkező, és tanúsítvánnyal, oklevéllel rendelkező természetgyógyász-kineziológusként is tevékenykedem. Ez mivel csak melléktevékenység, főállásban a Veszprémi kórházban dolgozom, mint diplomás ápoló, heti szinten egy-két pácienst jelent. Férjemmel vettünk Pápán egy 12 lakásos társasházban egy garzonlakást (2 emeletes, közös udvaros a társasház, első emeleti a lakásunk, külön kapucsengővel). Egyes lakók megfenyegettek, hogy elérik, hogy a lakóközösség megtiltsa számomra, hogy a lakásban természetgyógyász-stúdiót üzemeltessek. Fentebb említettem, hogy átlagban heti egy-két páciensem van jelenleg is. Ez azt jelenti, hogy van olyan, hogy adott héten nincs is páciensem, a másik héten 1-2-3 maximum. Nem tartózkodnék állandó jelleggel a lakásban, a pácienssel történő időpont-egyeztetést követően csak adott időpontban lenne használatban a lakás. Nem állandó, napi többórás üzemidővel működő rendelőről van szó, hanem ESETI jellegűről. A kineziológia kezeléseket egyfajta alternatív pszichológiai kezelésként tudom leírni: beszélgetés és lelki tanácsadás történik a pácienssel. Egy kezelés ideje max. 60-90 perc. Kérdésem: megtilthatja-e a lakóközösség hogy ilyen, eseti jelleggel ott fogadjam a pácienseket? Nekem, illetve a lakóközösségnek milyen jogai és kötelezettségei vannak ilyen ügyben? Várom megtisztelő jogi válaszát!


Tisztelt Rita!

Véleményem szerint nem tilthatja meg a lakóközösség a fenti tevékenység végzését.
A lakás egészének vagy egy részének nem lakás céljára történő használatához fő szabály szerint nem szükséges a társasház hozzájáruló nyilatkozata.
A társasház kizárólag a szervezeti és működési szabályzatba foglalt rendelkezéssel tilthatja meg a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatát és hasznosítását, vagy határozhatja meg használatának és hasznosításának szabályait akkor, ha az ilyen helyiségben a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó, illetve szexuális vagy erotikus szolgáltatásra irányuló tevékenységet kívánnak folytatni, valamint, ha szexuális terméket és segédeszközt kívánnak árusítani vagy forgalmazni [A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII törvény 17. § (1) bekezdés b) pont].

Tisztelettel,

Megosztom