Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Ingatlanunk 3 tulajdonos nevére van bejegyezve, 1/4-1/4 és 1/2 arányban. Régebben értékesíteni szerettük volna, de a tulajdonostársak nem voltak együttműködőek. Ez a helyzet most is fennáll. Az ingatlanban jelenleg két tulajdonos él: az egyik 1/4, a másik 1/2 részben birtokolja az ingatlant. Kérdésem az, hogy bármelyik résztulajdonos élhet-e az értékesítés jogával a másik beleegyezése nélkül, vagy mindenképpen kell a többi tulajdonos beleegyezése is. Milyen módon oldhatom meg, hogy mondjuk értékesítsem a házat, és az összegből részarányosan megkapják a tulajdonostársak a részüket. Egyáltalán megtehetem-e a többiek engedélye nélkül is? Üdvözlettel


Tisztelt Szabina!

A saját tulajdoni hányadát bármelyik tulajdonostárs önállóan is értékesítheti. Ehhez nincs szükség a többi tulajdonostárs beleegyezésére, viszont fel kell hívni őket elővásárlási joguk gyakorlására.
Tehát minden tulajdonostárs a saját tulajdoni hányadát értékesítheti, Ön a tulajdonostársa tulajdoni hányadának értékesítésére természetesen nem jogosult.

Tisztelettel,

Megosztom