Ingatlanjogi Tanácsadás

Két gyermekem az édesapjuk után 25%-nyi részt örökölt egy nyaralóból. 75% a nagybátyjuk tulajdona. Az övé azért 75%, mert a még élő nagymama, ill. a nagybátyj édesanyja "eladta" az ő 50%-át, vagyis megfosztotta az unokáit egy jövőbeni újabb 25%-os résztől, mikoris mindkét félnek 50-50% tulajdonrésze lehetett volna. De ez most már mellékes. A lényeg: idén lesz 4. éve, hogy egyáltalán nem jutottak le a gyerekek, ők sem - mármint a nagybáty és családja - tartózkodnak 2 hétnél többet nyáron. Ennek ellenére nem ajánlja fel az ő ott-tartózkodásukat, 4 évvel ezelőtt is úgy kellett "kuncsorogni" azért az 1-2 hétért. Mit tehetünk, mihez van joguk a gyerekeknek? Köszönettel várom válaszát.


Tisztelt Ágnes!

A dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is [Ptk. 5:75. §].

A közös tulajdon hasznainak szedése tehát a többségi tulajdonos felajánlásától függetlenül is megilleti a két gyermeket. Célszerű lenne a tulajdoni hányadok arányában megállapodással megosztani a használatot akár természetben, akár időtartamban.

Tisztelettel,

Megosztom