Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Doktor Úr! Eltartási szerződést kötöttem 76 éves első unokanővéremmel. A férje 10 éve öngyilkos lett prosztata betegsége miatt. Egyetlen fia is öngyilkos lett családi problémája miatt. Két felnőtt unokája van, akik az eset óta elköltöztek a községből 200 km-re az édesanyjukkal. Ez 8 éve történt. Azóta soha nem látogatták, és nem érdeklődtek a nagymama felől. Az unoka nővérem megkért, hogy segítsek neki, mert belebetegedett ebbe a helyzetbe. Félig lebénult, kapott egy agytrombozist. Én szívesen ápolom, szeretem Őt. Jól kijövünk egymással. A szerződést ügyvéd készítette. Az lenne a kérdésem, hogy unokái kizárhatók-e a kötelesrészből? Aki eltartási szerződést köt valakivel, az nagyot vállal magára. Kérem a Dr. Urat legyen szíves válaszolni. Előre is köszönöm! Tisztelettel Mária


Tisztelt Mária!

Egy lényeges körülmény hiányzik leveléből: a tartási szerződés kelte.
Amennyiben ugyanis a tartási szerződést 2014. március 15. napja előtt kötötték, a szerződéssel átruházott vagyont nem kell hozzászámítani a kötelesrész alapjához.
Ha azonban ezt követően került sor a szerződés megkötésére, a tartási szerződés megkötésétől számított két éven belül megnyílt öröklés esetén a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani a tartási szerződéssel elidegenített vagyon értékének a ténylegesen nyújtott tartás értékével nem fedezett részét. Az átruházott vagyon, a nyújtott tartás értékét az öröklés megnyílásának időpontjában számított értéken kell figyelembe venni [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:80 (4) bekezdés].

Tisztelettel,

Megosztom