Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! A Parlamentben tegnap elfogadott Árverési törvény módosítása kapcsán keresem. Korábban megállapodtam egy falusi lakóingatlanra a tulajdonossal, de mielőtt megvehettem volna (tulajdonos tartozásai okán) a Végrehajtó az ingatlan árverését írta ki. Kb fél évig figyelemmel kísértem a többszöri árveréseket, melyek mindvégig sikertelenek voltak. Regisztráltattam magam az elektronikus árverési rendszerben, befizettem a 10% árverési előleget és kérésemre a Végrehajtó ismételten kitűzte az árverést, február 27. napján, március 29. határnappal. A kikiáltási ár 6500000 Ft volt, a minimális ár 4550000 Ft. Jelen pillanatig én vagyok az egyetlen licitáló, ezen az értéken. Figyelemmel kísértem a törvénymódosítást övező vitákat, illetve elolvastam a törvényt és végrehajtási utasítást (a sajtóban megjelent verziót) Kérdéseim: 1. Az Ön álláspontja szerint a már kitűzött, folyamatban lévő árverés feltételeit amelyben én (az árverés kitűzésekor hatályos feltételek mellett) min. áron licitáltam, jogszerűen, visszamenőlegesen megváltoztathatja-e egy jogszabály(módosítás)? 2. Nem vagyok igazán jártas a jog útvesztőiben, de felmerül bennem, van-e bármiféle jogorvoslati lehetőségem az egyoldalúan megváltoztatott feltételek okán, illetve vagyoni, vagy nem vagyoni követelést támaszthatok-e? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sz. János


Tisztelt János!

1. Az elfogadott, de a mai napon még ki nem hirdetett törvényjavaslatban foglaltakat azokban a hatálybalépése - tehát a kihirdetése - napján folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kell majd, amelyekben az ingatlanárverések kitűzésére még nem került sor.
Ha a végrehajtó a kihirdetés napjáig már közzétette az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában az ingatlan árveréséről szóló vagy annak folyamatos árverezése iránti hirdetményt, és arra érvényes vételi ajánlat nem érkezett, a végrehajtó a megállapított rendelkezéseknek megfelelően módosítja a hirdetményeken az érvényes vételi ajánlat legkisebb összegét, és az így módosított hirdetmény közzétételével folytatja az eljárást.
Amennyiben tehát az Ön vételi ajánlata érvényes, a végrehajtónak a fentiekre már nincs lehetősége.
2. Nem látok erre reális esélyt.

Tisztelettel,

Megosztom