Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd úr! Azzal kérdéssel fordulok Önhöz, 2010-ben édesapám halálát követően örököltem a hagyaték szerint (amit sajnos akkor nem utasítottam vissza) I. ingatlan 1/4 részt. 6.000.000.-Ft hagyatéki értéken, mely 36.000.-CHF jelzáloghitellel meg van terhelve, ami a mai napig 49.000.-CHF-re duzzadt, illetve II. ingatlan 1/4 részt 3.000.000.-Ft hagyaték értéken. A svájci frank alapú hitelnél húgom az adós, az édesanyám a készfizetőkezes és zálogkötelezett, illetve édesapám volt kezes és zálogkötelezett. Én semmilyen formában eddig a hitelben nem szerepeltem. Mivel a kezességet is örököltem csak a hagyaték erejéig felelek a hitelért vagy azon felül is a saját vagyonomat is megterhelhetik, ha nem fedezi a végrehajtási összeg a hitelt? A II. Ingatlan eladásra került, így 750.000.-Ft amivel még felelhetek. Az is a hitelhez tartozik ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm Éva


Tisztelt Éva!

Ahogy azt már több korábbi válaszomban is megírtam – ha a bankkal nem kötött ettől eltérő megállapodást – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:96. §-a szerint az örökös a hagyatéki tartozásokért kizárólag a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Az örökös egyéb vagyonával csak akkor felel, ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai már nincsenek az örökös birtokában, de ekkor is csupán az öröksége erejéig.
Amennyiben a végrehajtásból befolyt összeg nem elegendő a tartozás kifizetésére, a bank a tartozás erejéig követelheti Öntől a 750.000,- Ft megfizetését.

Tisztelettel,

Megosztom