Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Amiben szeretném a segítségét kérni. A volt párommal közösen vásároltam egy ingatlant (nem egyenlő tulajdonosi hányaddal),  amibe ő költözött be szétválásunk után. Közösen vettünk fel hitelt. Mivel neki magasabb volt a bejelentetett fizetése, ő lett a hitel kerelmező, de én is szerepelek a szerződésben. A kérdésem arra irányul hogy miután lejár a hitel, megtámadhatja-e a tulajdoni hányadot, és a hitel részét is magáénak követelheti-e, miszerint tőle vonták a hitel részleteit. Most épp azt kérelmezi tőlem, hogy a hitel szerződést változtassuk meg, hogy egyedüli hitelesként szerepeljen a szerződésben. Ha nem egyezek bele a változtatásba, akkor is követelheti a hitellel vásárolt tulajdoni hányadot, ha én nem használom az ingatlant? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. M. Ádám


Tisztelt M. Ádám !

Tisztázandó lenne, hogy a „volt párja” alatt élettársat vagy házastársat ért-e?
A kérdésében szereplő információk alapján általánosságban annyit mondhatok, hogy arra az időszakra, amíg Önök között fennállt az életközösség a párja nem kérheti a törlesztő részletek elszámolását, akkor sem, ha azt az ő számlájáról vonták. Az életközösség megszakadását követően a volt párja által teljesített törlesztő részek Önre jutó hányadát azonban köteles felé megtéríteni. Ennek hiányában egy közös tulajdon megszüntetése iránti perben ezen összeg beszámítható az Önnek járó megváltási árba.
Nem tisztázott az sem, hogy Ön miért nem használja az ingatlant? Megtiltotta-e a volt párja, hogy bemenjen az ingatlanba? Van-e bírósági ítélet, amely a volt párját jogosítja fel az ingatlan kizárólagos használatára? Önmagában az a tény, hogy nem használja az ingatlant, nem menti fel Önt a hitel törlesztő részletek teljesítésének kötelezettsége alól.
Kérdései megválaszolásához az ügyben keletkezett iratok áttanulmányozása szükséges, azokra a jelen honlap keretei között tehát nem adható kielégítő válasz.

Tisztelettel,

Megosztom