Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Közös tulajdonú lakásunkat lakottan szeretnénk eladni nyugdijkiegészitéshez,  amiből ápolási ellátottságunkat fedezni tudnánk. Van egy gyermekünk, de ő nem tudja vállalni. Van-e mód arra, hogy teljes biztonsággal lehessen szerződést kötni? Még esetleg azt kérdezném, hogy a forgalmi értéknek milyen százalékát kérhetjük vételárként? Üdvözlettel, Sz. Imréné


Tisztelt Székely Imréné!

Tartási- vagy életjáradéki szerződés megkötését javaslom, a holtig tartó haszonélvezeti joguk fenntartása, illetve a tartási jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése mellett. Adásvételi szerződés esetén is mindenképpen ajánlott a holtig tartó haszonélvezeti joguk fenntartása, így ugyanis a tulajdonjog értékesítése ellenére is életük végéig használhatják majd az ingatlant.
A haszonélvezeti jog értékét úgy számíthatják ki, hogy a tehermentes ingatlan forgalmi értékét elosztják hússzal, és az így kapott hányadost az életkoruktól függően megszorozzák néggyel, hattal, nyolccal vagy tízzel [25 évesnél fiatalabb: 10, 25-50 éves: 8, 51-65 éves: 6, 65 évnél idősebb: 4; az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. § (4) bekezdés a) pont].
A honlapon található kalkulátorral is kiszámíthatják a haszonélvezeti jog ellenértékét.

Tisztelettel,

Megosztom