Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Dr Kollár Andor ügyvéd úr! Egy ingatlan eladási ügyben kérném az Ön válaszát.A nagymamám 6 éve meghalt akkor édesanyámék örökölték meg a lakást.Édesanyámék hárman voltak testvérek.Akkor a lakást a három testvér örökölte.Tavaly sajnos meghalt a legidősebb testvére édesanyámnak.Ő édesanyámra hagyta a lakás részét,így édesanyám lett a többségi tulajdonos 2/3-ban. Az öccse 1/3-ban tulajdonos. Most eladásra kerülne a sor és lenne is rá vevő,de nem tudja eladni,mert az öccse nem hajlandó aláírni.Annyit még az ügyhöz,hogy a lakás közmű tartozását is édesanyám fizette ki.A számlákat továbbra is ő fizeti,az öccse nem hajlandó belefizetni.Kérdésem volna ilyenkor mit lehet tenni?Fel lehet szólítani vagy egyáltalán lehet valamit is tenni?Egyáltalán így el tudja majd édesanyám adni a lakást nélküle valamikor is? Tisztelettel: T. Irén


Tisztelt Inci!

Édesanyja nem értékesítheti a teljes ingatlant a tulajdonostárs hozzájárulása nélkül. Megoldást a közös tulajdon megszüntetése iránti per jelenthet, melyben az édesanyja megválthatná a testvére tulajdoni hányadát. Miután megszerezte az ingatlan kizárólagos tulajdonjogát, nincs akadálya az önálló értékesítésnek.
A közmű tartozások azt terhelik, aki használja az ingatlant. Ha senki nem használja, vagy mindketten használják, a használat arányában kötelesek viselni a felmerült költségeket. Amennyiben a kötelezett felszólítás ellenére sem fizet, fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezhető ellene.

Tisztelettel,

Megosztom