Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt ügyvéd úr! Igen nagy bajban vagyok, és már nem tudom mit tegyek, és kinek higgyek. Van egy lakás ami az édesapám, és az ő családjáé volt mindig is, de jött a privatizáció, ekkor kerűlt át édesanyám nevére az édesapám pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot kapott. Eddig a rövid tájékoztató a lakásról. A probléma: édesapám meghalt, így a haszonélvezeti jogot nekem (egyedüli leszármazottja vagyok) kell visszavonni (ha jól tudom) mivel a lakástulajdonossal már 1982-ben megszüntették házasságukat, de egy lakásban laktak. Az édesanyámnak van egy lány gyermeke (nekem féltestvérem), aki sose lakott ebben az ingatlanban.. Amikor édesanyám férjhez ment édesapámhoz, ez a lánygyermek ott maradt a nagyszülőknél, és mostanság jelent meg azzal,hogy a lakás fele az ővé és ezért bekőltözik, amit megis tett. De az a helyzett, hogy a tulajdonos még él, tehát nem az ővé a fele. A tulajdonos teljes gondnokság alatt áll, mégis olyan papirokat tud elintézni, amit csak a tulajdonosnak lehetne. Legutóbb jött az édesanyám nevére egy levél a földhivatalból miszerint ő kérte a haszonélvezeti jog törlését, amit meg is adtak. A levélben az állt, hogy ő adta be a kérelmet, ami lehetettlen, mivel Gyulán van idősek otthonában, és mint írtam teljes gondnokság alatt ál. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel nem én vagyok a gondnok (hivatásos gondnok van), hogyan tudnám elérni, hogy én legyek. Hogyan lehetne édesanyám akaratát érvényesiteni, hogy amig él, ne tartozkodjanak ebben a lakásban (41 évig felé se nézett), és mivel mindig is apám családjáé volt a lakás, mindenképp a fele jár neki? Még egy kérdés. Hogyan tudom kideríteni, hogy tényleg anyám lánya, mert azt tudom. Nincs róla egy db fénykép se a gyerekkoráról. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: H. Ákos


Tisztelt Ákos!

Az ingatlan terhére bejegyzett haszonélvezeti jog az édesapja halálával szűnt meg. Az ingatlan-nyilvántartásból nem csak Ön jogosult törölni a haszonélvezeti jogot, hanem gyakorlatilag bárki, aki a törléshez szükséges eredeti halotti anyakönyvi kivonatot benyújtja, és kifizeti a törlés díját.

Amennyiben tudomása van arról, hogy valaki jogosulatlanul jár el az édesanyja nevében, feljelentést tehet a rendőrségen.
Mint leszármazók egyenlő arányban örökölnek majd féltestvérével az édesanyjuk után; a haláláig azonban természetesen egyikőjük sem tulajdonosa az ingatlannak, és ott tartózkodni is kizárólag a tulajdonos hozzájárulásával jogosultak.
A majdani hagyatéki eljárásban a közjegyző vizsgálni fogja, hogy jogilag az örökhagyó gyermekének minősül-e a féltestvére; természetesen a biológia származás vizsgálatára ő sem lesz jogosult.

A gondnoksággal kapcsolatos kérdéseivel az illetékes gyámhatósághoz fordulhat.

Tisztelettel,

Megosztom