Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! A következő ügyben szeretném kérni a tanácsát: édesanyám 77 éves, egy lakás egyedüli tulajdonosa, melyre húgomék /két gyermeke van/ jelzáloghitelt vettek fel hét évvel ezelőtt. Fedezetként még rendelkezésre áll az a lakás, melyben laknak. /Édesanyám lakásának értéke kb. 6 millió, húgoméké kb. 8 millió Ft/. Jelenleg kb. 9 millió forint a tartozás, melyet folyamatosan törleszt húgom és a férje. Édesanyám szeretné unokáinak ajándékozni a lakását /húgomnak, ahogyan már említettem kettő gyermeke van, nekem szintén kettő leányom/. Elhunyt bátyám gyermekének nem szeretne juttatni belőle, mivel nem tartják a kapcsolatot. Melyik út lenne a legideálisabb, hogy az unokák részesüljenek az örökségből, édesanyám ugyanis szeretne végrendelkezni ebben az ügyben. Előre is köszönettel: N-né Anita


Tisztelt Anita!

Az édesanyjának mindenekelőtt azt kell eldöntenie, hogy ingyenesen még életében kívánja-e átruházni az ingatlan tulajdonjogát (ajándékozás), vagy azt szeretné, hogy a tulajdonjog a bekövetkező halála esetén szálljon át az unokákra (végrendelet, halál esetére szóló ajándékozás).
Amennyiben az ingatlanra elidegenítési- és terhelési tilalom is bejegyezésre került, az ajándékozási szerződéssel történő tulajdonszerzéshez a pénzintézet hozzájárulása szükséges. Amíg tehát a bank nem járul hozzá a jelzálogjog törléséhez, az unokák tehermentes tulajdonszerzése nem lehetséges.
Egyenes ági rokonok közötti ajándékozás mentes az ajándékozási illeték alól, és az unokák mint végrendeleti örökösök öröklése is mentes az öröklési illeték alól.
Fel kívánom hívni a figyelmét arra, hogy a bátyja gyermekeit mint leszármazókat mindhárom esetben kötelesrész illetheti meg. Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki – a kötelesrész alapja szerint számítva – mint törvényes örökösnek jutna [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:75. §-a, 7:81. § (1) bekezdés a) pontja és 7:82. § (1) bekezdése].

Tisztelettel,

Megosztom