Ingatlanjogi Tanácsadás

Üdvözlöm! Adott egy saját tulajdonú, nem önkormányzati, 27m2-es újpesti lakás, felújítandó állapotú. Kiadni szeretném, olyan feltétellel, hogy a bérlő bérleti díj helyett lakhatja a lakást, és mellette vállalja a felújítását részletekben, meghatározott időn belül. Természetesen a közüzemi számlákat, közös költséget és kauciót fizeti. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben nem működik együtt a szerződésben foglalt feltételekkel, felszólítható-e azonnali (30 napon belüli) távozásra, és ehhez szükséges-e közjegyzői okirat, hogy ne egy elzúzódó pereskedés, illetve bírósági tárgyalás legyen a következménye? Valamint hogy lehet megakadályozni, hogy a bérlő ne tudja eladni, kiadni a lakást? Előre is köszönöm a válaszát.


Tisztelt Gábor!

Nem tartom szerencsésnek az elképzelést, de ha minden áron így kívánnak megállapodni, javaslom, hogy a bérleti szerződésben pontosan, érték és teljesítési határidő szerint is állapítsák meg a bérlő által elvégzendő felújítási munkálatokat. Ennek hiányában nem lesz megállapítható, hogy a bérlő késedelembe esett-e.
A bérleti szerződésben kiköthető, hogy Önt külön felszólítás nélkül is felmondási jog illeti meg, amennyiben a bérlő a munkálatokkal késedelembe esett, ahogy az is, hogy a bérlő a lakásba nem fogadhat be senkit, és nem is adhatja albérletbe az ingatlant.
Célszerűnek tartom a bérlő bérleti szerződés megszűnése esetére tett kiköltözési nyilatkozatát közjegyző által készített okiratba foglalni. Közokiratba foglalt kiköltözési nyilatkozat alapján ugyanis lakás kiürítése iránt per megindítása nélkül is végrehajtási eljárást kezdeményezhetne, amennyiben a szerződés megszűnésekor nem költözne ki a bérlő.
A bérlő nem rendelkezik tulajdonjoggal, tehát eladni sem tudja az ingatlant.

Tisztelettel,

Megosztom