Ingatlanjogi Tanácsadás

Szeretném a véleményét kérni, kinek a tulajdona a házunk fala melletti lépcsősor/ a házhoz kapcsolódik /, amelyet a házunk előző tulajdonosa épített, és azóta is használjuk. Vonatkozik-e rá az elbirtoklás? Az alaprajz szerint a telekhatár nem párhuzamos a házunk falával és ketté osztja a lépcsősort. A ház 1999 óta a tulajdonom. Előre is köszönöm tanácsát.


Tisztelt Júlia!

A jogesetre nem az elbirtoklás, hanem a túlépítés szabályai vonatkoznak, és a már nem hatályos Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 109-110. §-ai alkalmazandóak.

A lépcsősor tehát az Ön tulajdonát képezi, azonban amennyiben a jogelődje jóhiszemű túlépítő volt, a szomszéd követelheti, hogy a túlépítő
a) a beépített rész használatáért és a beépítéssel okozott értékcsökkenésért adjon kártalanítást;
b) a beépített részt vásárolja meg, ha a föld megosztható; vagy
c) az egész földet vásárolja meg.
A szomszéd az egész földjének megvásárlását akkor követelheti a túlépítőtől, ha a föld fennmaradó része a túlépítés következtében használhatatlanná válik, vagy a földdel kapcsolatos valamely jog vagy foglalkozás gyakorlása a túlépítés következtében lehetetlenné vagy számottevően költségesebbé válik.
Ha a túlépítő rosszhiszemű volt, vagy ha a szomszéd a túlépítés ellen olyan időben tiltakozott, amikor a túlépítőnek az eredeti állapot helyreállítása még nem okozott volna aránytalan károsodást, a szomszéd követelheti, hogy a túlépítő
a) az épületet bontsa le; vagy
b) a saját földjét és az épületet - a föld és az épület értékének megtérítése ellenében - bocsássa tulajdonába.

Tisztelettel,

Megosztom