Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy budapesti lakás tulajdonosaként kérnék Öntől tanácsot. A lakás a második emeleten található a hátsó lépcső mellett. Az ajtó elé szerettünk volna rácsot tetetni, de ott nincs elég hely, az egyetlen megoldás az volt, hogy le kellett zárni a folyosót, így a hátsó lépcsőről nem lehet a második emeletre kijönni (ennyi az összes korlátozás). Az elsőre és a harmadikra igen, azonban a földszinten a hátsó lépcső be van falazva, így tűz esetén ott lemenekülni nem lehet. Az egyik tulajdonostárs a fejébe vette, hogy a mi rácsunk zavarja és a közgyűléssel megszavaztatta, hogy azt le kell bontanunk, de legalábbis területfoglalási díjat kell fizetnünk a lekerített 2 nm-re. Ezt azért is vesszük rossz néven, mert a házban több folyosót is rács zár le és színtiszta diszkriminációnak érezzük, hogy kizárólag ránk vonatkozik ez a szabály. A kérdésem az, hogy jogilag megállja-e a helyét egy olyan közgyűlési határozat, ami egy lakást kipécéz és azt a rács lebontására kötelezi, holott a házban több folyosót lezáró rács is van. Ezen logika mentén, ha holnap azt szavazza meg a közgyűlés, hogy csak nekünk pl kapuhasználati díjat kell fizetnünk, holott mindenki más is használja a kaput, akkor az is jogos lesz? Válaszát várva köszönettel: K. Kamilla


Tisztelt Kamilla!

Tűzvédelmi szempontból nem gondolnám, hogy szabályos lenne a folyosó akár csak részbeni lezárása is. Fokozottan igaz ez abban az esetben, ha több lakás is ilyen megoldást választott.
Amennyiben a szabályosan összehívott, határozatképes közgyűlésen hozott határozat jogszabályba, az alapító okiratba vagy a szervezeti-működési szabályzatba ütközik vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül. A kereset a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban a végrehajtást indokolt esetben felfüggesztheti [a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 42. §]. A határozat végrehajtásának bíróság általi felfüggesztéséig azonban köteles teljesíteni a közgyűlési határozatban foglaltakat. 

Tisztelettel,

Megosztom