Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Azzal a problémával fordulok önhöz hogy a párom és én albérletben lakunk és megkárosít a tulaj. A történet a következő: tavaly áprilisban költöztünk ide és mivel egy ismerőse a tulaj ezért csak szóbeli megállapodást kötöttünk. Az elején még láttuk a számlákat, de mikor az IKV átvette a távhőt, meg lettünk gyanúsítva, hogy nem a megfelelő mérőállást írjuk ki, holott ez nem így történt! Azóta nem láttunk számlát, mindig csak egy kis fecnire írja a tulaj, hogy mennyi rezsit kell fizetnünk. Két hónapja kaptunk egy papírt az egyik lakótól, hogy mennyi a közös költség, és ebből kiderül, hogy az egy év alatt kb. 15 ezer forinttal kért többet a tulaj. Efölött még elsiklottunk volna, de most volt a fűtés elszámolás. A tulaj azt monda, hogy május hónapra rendezve vagyunk, mert fedezi a túlfizetésünk. Keveselltem, mivel egyáltalán nem fűtöttünk, ezért felhívtam a szolgáltatót, ahol elmondták hogy rendezve lett, és a maradék 18 ezer túlfizetésünket felvette a tulaj. Röviden ennyi volna. Mit tehetünk? Köszönöm válaszát.


Tisztelt István!

Elöljáróban megjegyezném, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. § (5) bekezdése alapján a lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges.

A fentiek ellenére természetesen kérhetik a "bérbeadótól", hogy okirattal is igazolja Önök felé, hogy az általa kért rezsi költségek megegyeznek a szolgáltató által felszámított díjakkal. Amennyiben ennek nem tenne eleget, számadás helyességének megállapítása iránt pert indíthatnak ellene a bíróságon; tartok tőle azonban, hogy a vitás követelés kis értéke miatt ez nem lenne kifizetődő megoldás.

Tisztelettel,

Megosztom