Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Férjemmel közös ingatlanunkat 2008-ban vásároltuk megelőlegező szocpollal. A 2 gyermek megszületett. Most kaptam egy jó állásajánlatot, de ahhoz egy másik városba be kellene jelentkeznem ideiglenes lakcimmel (szerencsére szüleim ott élnek, igy lenne hova). A munkát viszont itthonról is tudnám végezni. Szóval gyakorlatilag csak a szerződéshez kell ideiglenes cim. A kérdésem az, hogy ilyenkor is vissza kell-e fizetni a szocpolt? Mert akkor nem éri meg a munka. Vagy csak részarányosan kell visszafizetni? Még 2 évünk van hátra a szocpolból. Köszönettel! Éva


Tisztelt Éva!

A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 21. § (3) bekezdés c) pontja értelmében, ha a lakásépítési kedvezmény igénybevételével épített lakás az elidegenítési és terhelési tilalom időszakában nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál, akkor a támogatást vissza kell fizetni.
A lakóhely megváltoztatását és annak tényét, hogy a lakás nem saját maga és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál, a személyi adat- és lakcímnyilvántartó hatóságnál történt lakcímbejelentéstől számított 30 napon belül az iratok egyidejű csatolásával köteles a kormányhivatalnak bejelenten. Amennyiben a támogatott személy a bejelentési kötelezettségének nem, vagy késedelmesen tesz eleget, a visszafizetési kötelezettség a lakóhely megváltoztatásának napjától számítva a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. §-a szerinti késedelmi kamattal növelten terheli.
A visszafizetés módjáról a hivatkozott kormányrendelet 21/B. §-a rendelkezik.

Tisztelettel,

Megosztom