Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Társasházi lakás tulajdonosa elhunyt, a hagyatéki eljárás még nem zárult le, azóta a közös költséget senki sem fizeti. A hagyatéki tárgyalás lezárulása után az örökös köteles- e a közös költséget és kamatait fizetni visszamenőleg is? Ha a törvény § számát is meg tudná írni, azt külön megköszönném. Válaszát előre is köszönöm D. Erika


Tisztelt Erika!

Igen, köteles. Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre. Az örökös az örökhagyó jogutódja, tehát megilleti mindaz, ami az örökhagyót megillette, és terheli mindaz, ami az örökhagyót terhelte, azzal, hogy az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
Késedelmi kamat a társasház szervezeti és működési szabályzata, ennek hiányában a Polgári Törvénykönyv alapján érvényesíthető az örökössel szemben [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. §, 7:1. § és 7:96. §].

Tisztelettel,

Megosztom