Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd úr! 2011-ben öröklés és ajándékozás során lettem egy ingatlanrész tulajdonosa. A hagyatéki végzésben így szerepel: "kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" és az értéke x millió Ft. Mivel az ingatlan osztatlan közös tulajdon volt, és a többi tulajdonos el akarta adni a részüket, telekalakítási eljárással megosztásra került. Az ingatlanrészem 2 helyrajzi szám alá került 100/1/I (lakóház, udvar, gazdasági épület) és 100/2 (beépítetlen terület). Idén, 2016-ban a 100/2-es területet eladtam x millió Ft-ért. A kérdésem, hogy kell-e és ha igen, mennyi adót kell fizetnem? Válaszát előre is nagyon köszönöm.


Tisztelt Anita!

A kérdés pontos megválaszolásához nagyon kevés az információ, és okiratok áttanulmányozása is szükséges lenne. Általánosságban annyit tudok mondani, hogy a hagyatéki eljárásban megállapított, illetve az ajándékozási szerződésben szereplő forgalmi értékek alapul vételével meg kell bontani az alapingatlan forgalmi értékét helyrajzi számok (művelési ágak) között, majd a beépítetlen területre jutó érték, és a 100/2 helyrajzi számú ingatlan eladási árának összevetésével állapítható meg, hogy keletkezett-e adóköteles jövedelem.

Az adóalapból levonható az ingatlan megszerzésre fordított összeg, és az ezzel összefüggő más kiadások, az értéknövelő beruházások és a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadások, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.

Az így kapott adóalap után 15% mértékű adó fizetésére köteles.

Mivel az ingatlanok értékét csak iksszel jelölte, sem az nem állapítható meg, hogy kell-e adót fizetni, sem pedig az, hogy mennyit.

A honlapon található személyi jövedelemadó kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő adó összegét.

Tisztelettel,

Megosztom