Ingatlanjogi Tanácsadás

Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2006-ban szüleim eladták családi házukat testvérem elhalálozása miatt, majd ugyanebben az évben nevemre vásároltak 3 millió-kettőszázezer forintért egy zártkerti ingatlant Kaposvár külterületén, amiben azóta elhunyt édesapám után édesanyám él egyedül. 2008-ban 1.5 millió forint jelzálog hitelt vettek fel a hozzájárulásommal, felújításra. A következő években törlesztették is a hitel részleteit néhány elmaradással. A befizetett bizonylatokat átszámolva édesanyámék befizettek a banknak 1.1 millió forintot. A mai napon úgy áll a hitel, hogy a bank felmondta azt és egy ingatlanközvetítő irodán keresztül eladásra hirdeti a nevemen szereplő ingatlant 2.5 millió forintért. Megkeresésünkre a bank semmilyen információt nem hajlandó adni hogy mennyi az összeg amit követel. Édesanyám szeretné fizetni továbbra is a törlesztő részleteket, hogy megmaradjon az ingatlan, de a bank nem reagál, és a banknak dolgozó ingatlanértékesítő sem mond/mondhat semmit, csak küldi az érdeklődőket. Kérdésem a következő: megteheti-e a bank hogy egy mára 3.7 millió forintot érő zártkerti ingatlant elárverez úgy hogy az nem az adós tulajdona? Esetleg mi lenne a teendő, hogy ne árverezzék el az ingatlant, mivel jómagam is egy 45 négyzetméteres albérletben lakom két gyermekkel, így ha az ingatlan elárverezésre kerül, édesanyám utcára kerülhet. Válaszát előre is köszönöm.


Tisztelt Attila!

Mivel a jelzálog alapítására vonatkozó szerződést a tulajdonos, tehát Ön is aláírta, annak alapítása, és az abból történő kielégítés is jogszerű. Az Ön által leírtak alapján azonban a bank nem végrehajtási eljárás keretében érvényesíti igényét. A többi kérdése pontos megválaszolásához ismerni kellene a bankkal kötött szerződést is.
Felmondott hitelt nem lehet úgy törleszteni, hogy az a bank igényérvényesítését megakadályozza. A teljes tartozás kifizetésével azonban az ingatlan megtartható lehetne. Javaslom, hogy forduljon ügyvédhez, és levélben keressék meg a bankot, az ugyanis a banknak is kötelessége, hogy az igényérvényesítés jelenlegi feltételeiről, a fennálló tartozás egyenlegéről tájékoztatást adjon az adósnak.

Tisztelettel,

Megosztom