Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt ügyvéd úr! 1996 óta testvéremmel közösen tulajdonosai vagyunk egy Pest közeli nyaralónak 1/2-1/2 arányban, valamint egy budapesti lakóingatlannak 1/4-1/4 arányban. 2014-ben megörököltük a budapesti lakóingatlan fennmaradó 1/2 részét 1/4-1/4 arányban, de a hagyatéki tárgyaláson testvérem lemondott az ő részéről. Így pillanatnyilag a budapesti ingatlannak én 3/4 részben, testvérem 1/4 részben tulajdonosa. Szeretnénk a nyaraló és a budapesti ingatlan közös tulajdonrészeit egymás között úgy elcserélni, hogy külön-külön mindkét ingatlan teljes mértékben egyikünk, illetve másikunk tulajdonába kerüljön. Kérdéseim: Csak adásvételi csereszerződéssel oldható ez meg, vagy van a részünkre kedvezőbb adó- illetve illetékfizetési lehetőség. Fel kell-e hivatalosan értékeltetni az ingatlanokat, és ha igen, a csereszerződéshez milyen értékbecslést kell készíttetnünk? Melyik ingatlanrész eladása, illetve vétele esetén mennyi az illetékfizetési kötelezettség, és azt az eladó, vagy a vevő fizeti-e? Van-e valamilyen adózási kötelezettség? Válaszát köszönettel várom.


Tisztelt Katalin!

A valóságban is visszterhes jogügylet történik, és az illeték mértéke szempontjából is a csere/adásvételi szerződés a legkedvezőbb.

A jogügylethez nem kell hivatalosan felértékeltetniük az ingatlanokat.

A saját megszerzett ingatlanrészük forgalmi értéke után 4% mértékű visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetésére kötelesek.

A személyi jövedelemadó mértéke 15%, azonban azt, hogy pontosan mekkora adófizetési kötelezettségük keletkezik, ennyi információ alapján nem tudom megmondani.

A honlapon található személyi jövedelemadó kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő adó összegét.

Tisztelettel,

Megosztom