Ingatlanjogi Tanácsadás

Tiszteletem, talán nem is kifejezetten ingatlanjogi a kérdés. Földszinti lakáshoz nem elkerített 2-3 nm zöldterület van az erkély körül és a fal mentén. Az itt lévő növényeket gondozzuk, de időről időre az egyik szomszéd az engedélyünk nélkül és felszólításunk ellenére bele bele nyírogat feleslegesen. Hiába szólítom fel, hogy hagyja abba, nem érdekli, folytatja, semmibe veszi a felszólításomat. Megjegyzem nem lóg ki, nem korlátoz senkit semmiben a növényzet. Ezt minden évben többször is megteszi. Ezúttal úgy döntöttem, hogy mostmár videófelvételt készítek róla, hogy felszólítom hagyja abba. Kérdésem: tehetek -e bármit ellene ? Úgy rémlett, hogy valahol van valami olyan szabályozás, hogy a földszinti lakáshoz a faltól számított 1-2 méteren belül található zöldterület hozzátartozik. Fel szeretném jelenteni, de nem akarok magamból hülyét csinálni. Az illető nagyon rosszindulató, gonosz ember, nem tartom igazságosnak, hogy nem is közvetlenül ott lakik, hanem két lépcsőházzal arrébb és mégis állandóan feldühíthet a szemétkedésével, odajön a lakásom elé és belenyír a növényekbe. Kérhetem rövid útmutatását, tudok -e bármit tenni ellene ? Beszélni vele értelmetlen, kommunikációképtelen az illető. Köszönöm szépen.


Tisztelt Márk!

Olyan szabályról nem tudok, ami alapján a földszinti lakáshoz tartozna a faltól számított 1-2 méteren belül található zöldterület. A videofelvétel hozzájárulás hiányában történő készítésével azonban személyiségi jogok megsértését is megvalósíthatja.
Azt írja, hogy két lépcsőházzal arrébb lakik a szomszéd. Tisztázandó kérdés lehet, hogy ugyanabban a társasházban lakik-e, tehát tulajdonostársa-e a kertrészletnek vagy sem. Ha nem, akkor mint idegen dologra megvalósíthat rongálást, amennyiben cselekedetével kárt is okoz.

Tisztelettel,

Megosztom