Ingatlanjogi Tanácsadás

A szomszéd néninek 15 éve megengedtem, hogy a csatorna kivezető csövét az én udvaromra engedje ki. Most meghalt. Az új lakónak is meg kell engednem? Semmilyen bejegyzés nem került a tulajdoni lapra. Köszönöm válaszát.


Tisztelt Erzsébet!

Önök tartalmilag vízelvezetés céljára szívességből engedett telki szolgalmi jog alapításában állapodtak meg néhai szomszédjával. A telki szolgalom a szolgáló ingatlan (az Ön ingatlana) és az uralkodó ingatlan (a szomszéd ingatlana) mindenkori birtokosai között fennálló jogviszony, amit nem befolyásolnak az ingatlanok tulajdonjogában bekövetkező változások.
A szívességből vagy visszavonásig engedett használat nem eredményezi a szolgalmi jog elbirtoklással való megszerzését. A használó azonban – ha ennek törvényben meghatározott feltételei fennállanak – kérheti a szolgalmi jognak a bíróság ítéletével történő létesítését [Gf.IV.31.911/1991., BH1993/3]. Ön azonban mindenképpen kérheti, hogy a vízelvezetést úgy oldja meg a szomszéd, hogy az a lehető legkisebb kárt okozza az Ön ingatlanában.

Tisztelettel,

Megosztom