Ingatlanjogi Tanácsadás

Jó napot kívánok Ügyvéd úr! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet akkor tenni, ha örököltünk egy tanyát melyen van két ház, illetve tartozik hozzá egy 8885 nm2-es gyümölcsös hárman: 2/4-ed (elhunyt fia), 1/4-ed (elhunyt unokája), 1/4-ed (elhunyt másik unokája). Az elhunyt személy fia életvitelszerűen él a tanyán lévő egyik házban él feleségével. A két unoka szeretné eladni a részüket, de az elhunyt fia nem tudja megvásárolni a tanyát, nem akarja eladni, illetve felosztani sem hajlandó. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát, további szép napot kívánok magának! Üdvözlettel: Sz. Tibor Mihály


Tisztelt Tibor!

A tulajdonos nem kényszeríthető arra, hogy a saját tulajdonát értékesítse, ugyanakkor a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti, akár közös tulajdon megszüntetése iránt per útján is.
Amennyiben az ingatlan természetben és jogilag is megosztható, a bíróság a közös tulajdon megszüntetésének ezt a módját is elrendelheti. Ha azonban egyik tulajdonostárs sem akarja magához váltani a másik tulajdoni részét, a közös tulajdon megszüntetésének nem marad más módja, csak az ingatlan árverési értékesítésének elrendelése. Ilyenkor az árverésen befolyt vételár kerül megosztásra a tulajdonostársak között, tulajdoni hányadaik arányában.

Tisztelettel,

Megosztom