Ingatlanjogi Tanácsadás

Üdvözlöm! 2014-ben albérletbe költöztünk a családommal. A hirdetésben szerepelt az adott ingatlan és, hogy a tulajdonos el enged egy havi kauciót. Kértem a tulajdonost, hogy kössünk szerződést erre a válasza az volt, hogy küldjek neki e-mailben egy szerződés tervezetet akkor. El is küldtem, és időközben birtokba is vettük a kiadott lakást. Tisztasági festést végeztünk és a festés után nem sokkal bogarak lepték el a lakást. Eleinte arra gondoltunk, hogy a nyitott erkély ajtón bejövő szúnyogok csipkednek össze minket. De mint később kiderült a rovarirtó közölte velünk, hogy poloskával van gondunk. Mondanom sem kell a két gyermekünk miatt, akik már lassan úgy néztek ki mintha bárányhimlősek lennének közöltük a tulajdonossal, hogy el szeretnénk költözni. Mindeközben fizettük a díjakat neki, persze szerződést ekkor sem volt hajlandó aláírni, és a kézbe adott pénzről sem adott semmi bizonylatot, hogy át adtuk neki. Nem érdekelte a problémánk sem. Beköltöztek a bogarak az ágyakba a konnektorokba és egyszerűen nem lehetett kiirtani őket. A rovarirtó tanácsa az volt, hogy hagyjuk el a lakást egy pár hónapra és kiéheznek így a bogarak nem tudnak tovább szaporodni. Így is tettünk. Most ott tartunk, hogy 1 év elteltével feljelentett a rendőrségen a tulajdonos csalás miatt és szóbeli szerződésre hivatkozik. Nem egyeztünk meg semmiben, de ő ezt állítja. Kérdésem mit tehetek ilyenkor, hogyan védjem meg magam? Köszönettel


Tisztelt István!

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. § (5) bekezdése szerint lakás bérbeadásának érvényességéhez a szerződés írásba foglalása szükséges. A tulajdonos szóbeli bérleti szerződésre történő hivatkozása tehát nem foghat helyt, Önök között ugyanis érvényes bérleti szerződés nem jött létre.
A jogvita tipikusan polgári jogi jogvita, annak büntetőjogi vonatkozása – legalábbis a leírtak alapján - nincs. Amennyiben tehát egyéb releváns tény nem merül fel az ügyben, véleményem szerint akkor jár el helyesen a rendőrség, ha a feljelentést elutasítja, vagy amennyiben már nyomozást rendelt el, a büntetőeljárást bűncselekmény hiányában szünteti meg.

Tisztelettel,

Megosztom