Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Uram! Szeretnék jogi tanácsot kapni szolgalmi joggal kapcsolatban. A tulajdonomban lévő ingatlanra a víz és szennyvízbekötés a volt sógorom (akkor húgom férje) telkén keresztül történt. Ő hozzájárult. és ennek megfelelően a vízmű megcsinálta a bekötéseket. Közben a sógor elvált a tulajdont eladták, de az új tulajdonost nem tájékoztatták arról hogy a kerítéstől 80 cm távolságra a közös telekhatáron 20 méter szélességben van a szomszéd (jelen esetben az én bekötéseim). Az idő múlásával /9 év 11 hónap/ az én kertes kis házamra vevő jelentkezett. Az adásvételi szerződést megcsináltuk /csere+ ő ráfizet/. Az ő ingatlanára jelzálog van bejegyezve, amit át akar hozni a tőlem megvett tulajdonra. A baj akkor keletkezett amikor az értékbecslő kijött és látta, hogy a vízóra és a szennyvízbekötés a szomszéd telken keresztül jön be. Jelezte, hogy a kölcsönadó bank ezt kifogásolni fogja, ezért beszéljek a szomszédommal és 20m2-re kérjek szorgalmi jogot az előírásoknak megfelelően. A szomszéd először ódzkodott /némi hajlandóságot mutatott az ügy rendezésére/, de két nap után jelezte semmi áron nem írja alá a megállapodást, pénz sem kell neki, sőt kössem ki és vigyem be máshol a vizet és a szennyvizet. Kérdésem a következő: megtarthatom-e bekötést amihez a volt sógorom annak idején hozzájárult /sajnos nem lett bejegyezve annak idején mondván örök szomszédok leszünk nem lesz baj/. Milyen módon rendezhetem a viszonyt a szomszéddal, ha ő semmilyen módon sem hajlandó aláírni a szolgalmi jogra vonatkozó megállapodást? A tulajdonos a szomszédomnál a kiskorú gyermeke. Kérem segítsen tanácsával. Tisztelettel: Zs. Tamás


Tisztelt Tamás!

Elbirtoklással megszerzi a telki szolgalmat az ingatlan birtokosa, ha a másik ingatlan használata ellen annak birtokosa tizenöt éven át nem tiltakozott. A telki szolgalom elbirtoklással való megszerzéséhez ingatlan-nyilvántartási bejegyzés nem szükséges, és az elbirtoklás idejét általában nem szakítja meg önmagában az sem, ha a szolgáló telek tulajdonosa az ingatlannal rendelkezik. A tulajdonos személyében történő változásnak sincs tehát kihatása a szolgalom elbirtoklási idejére.
A fentiekre hivatkozva rendezheti a viszonyt a szomszéddal. Amennyiben mégsem tudnának megállapodni, igényét bírósági per útján érvényesítheti.

Tisztelettel,

Megosztom