Ingatlanjogi Tanácsadás

Szeretném tudni: abban az esetben, ha az általam eladásra szánt ingatlant jelenleg albérlők lakják, kötelesek-e tűrni, hogy azt jelen állapotában (fényképeken) ingatlan hirdetési felületen közzé tegyem, illetve hogy az érdeklődőknek előre megbeszélt időpontban azt megmutassam. Örömmel venném hivatkozási törvényhelyek megjelölését is - amennyiben ez lehetséges. Segítségüket előre is köszönöm!


Tisztelt Judit!

Álláspontom szerint a bérlők nem kötelesek beengedni a potenciális vevőket, ahogy nem kötelesek tűrni az ingatlan bemutatását sem. Az ingatlanról készült fényképek hirdetési felületen történő közzétételére is csak a bérlők személyiségi jogainak sérelme nélkül kerülhet sor.
A bérbeadó csupán az ingatlan rendeltetésszerű használatának ellenőrzésére jogosult, azt is főszabály szerint csak évente egyszer, a bérlők szükségtelen háborítása nélkül [A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 12. § (4) bekezdés]. A fenti ellenőrzésen felül a bérlők nem kötelezhetőek arra, hogy a magánszférájukba idegen személyeket engedjenek be, még akkor sem, ha ezek a személyek esetleg az ingatlan leendő tulajdonosai.
Felhívnám a figyelmét továbbá arra is, hogy az ingatlan esetleges értékesítése a fennálló bérleti szerződést nem szünteti meg.

Tisztelettel,

Megosztom