Ingatlanjogi Tanácsadás

T. Ügyvéd úr! Családi házunk 50-50 %-ban két unokám nevén van haszonélvezeti jogra pedig én vagyok jogosult. Az egyik unokámmal közösen lakunk a házban /a legnagyobb megértésben/. Másik unokám külföldön él és ő eladná az 50 %-os részét, amit az ingatlanban lakó unokám banki kölcsönre szeretné megvenni /nős, októberben várják a második gyereküket, mindketten munkaviszonyban állnak, autókölcsönük van még 4-5 hónapig/. Kérdésem: hogyan rendeződik az én élvezeti jogviszonyom? Az ingatlan értéke /30 millió Ft. kb/ mennyivel ér kevesebbet, az élvezeti jog miatt? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel J. Irén dédimama.


Tisztelt Dédike!

Amennyiben a bank a haszonélvezeti jog fenntartása mellett is hajlandó lenne hitelt adni, azt minden bizonnyal csak azzal a feltétellel tenné, ha Ön is adóstársa lenne a hitelnek, és előzetesen nyilatkozna arról, hogy lemond haszonélvezeti jogáról, amennyiben a kölcsönszerződés felmondásra kerülne.
A haszonélvezeti jog értéke a haszonélvező életkorától függ, számításának módját az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. §-a szabályozza, de a honlapon található kalkulátorral is kiszámíthatja a haszonélvezeti jog értékét.

FOLYTATÁS

Tisztelettel,

Megosztom