Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr!! Olyan ügyben kérném segítségét, hogy a párommal egy 32 nm-es garzonban élünk már 3 éve, de most adódott a családban egy lehetőség, hogy a nagypapának az egyik ingatlana, ahol jelenleg albérlők vannak eladó lenne, és ha nekünk a garzont sikerülne eladni akkor megvehetjük. A lakásunk 3 nappal ezelőtt elkelt, és mi szóltunk az albérlőknek, hogy költözzenek ki, mivel mi megvesszük, és április elején szeretnénk beköltözni, de ők nem hajlandóak kiköltözni mivel nincs hova menniük, illetve már több hónapja nem fizetnek albérleti díjat sem. Ebben az esetben hogyan tudnánk őket rábírni arra hogy kiköltözzenek?


Tisztelt Ferenc!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:340. § (2) bekezdése alapján amennyiben a bérbeadó a bérleti szerződés megkötését követően a bérbe adott dolog tulajdonjogát átruházza, a tulajdonos személyében bekövetkezett változással a bérleti szerződésből fakadó jogok és kötelezettségek tekintetében az új tulajdonos lép a bérbeadó helyébe. A bérbeadó és az új tulajdonos a bérlővel szemben egyetemlegesen kötelesek helytállni a bérbeadót a bérleti szerződés alapján terhelő kötelezettségek teljesítéséért. Az ingatlan tulajdonjogának átruházása tehát nem szünteti meg a bérleti szerződést.
Amennyiben tehát azt szeretnék, hogy a bérlők kiköltözzenek az ingatlanból, először a szerződésnek és a jogszabályoknak megfelelő módon fel kell mondaniuk a bérleti szerződést. Ha a bérlők a felmondási idő leteltével sem költöznének ki, lakás kiürítési iránt pert indíthat a bíróságon.

Tisztelettel,

Megosztom