Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd úr! 2013 márciusában öröklési szerződést kötöttem egy idős hölggyel, aki 2014 júniusában elhalálozott. A szerződésben az ingatlan általunk megbecsült értéke 8 millió forint volt. Az ingatlan 2015. januárjában került a nevemre. A hagyatéki tárgyalás előtt egy kötelező ingatlan becslés során az ingatlant 11 millió forintra becsülték fel, mely után befizettem 440000,- Ft illetéket. Az ingatlant még 2015 novemberben eladtam 10.250.000 Ft-ért, majd idén januárban vásároltam egy másik ingatlant 12 millióért. A hölggyel semmilyen rokoni kapcsolatban nem voltam, illetve mindkét ingatlan belterületi lakóház. A kérdésem az, hogy ezt fel kell-e tüntetni az szja-ban, van-e adófizetési kötelezettségem, vagy a két ingatlan eladási, illetve vételi ára közötti 1750000 Ft után kell majd fizetnem ismét 4 %-ot? Illetve számít-e bárhol az, hogy én, illetve az örökhagyó az ügyvéd előtt milyen értéket állapítottunk meg az ingatlannak (gondolok itt a 8 millióra) ha hivatalos értékbecslés során az ingatlan értéke 11 millió lett? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gábor


Tisztelt Gábor!

A személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdésére válaszolva: a hagyatéki eljárásban megállapított 11 millió forintos értéket kell alapul venni. A megállapított értéknél olcsóbban adta el az ingatlant, tehát személyi jövedelemadó fizetési, és így bevallási kötelezettsége sem keletkezik.
A vásárlás után - mivel magasabb forgalmi értékű ingatlant vásárolt, mint amit eladott - a két ingatlan forgalmi értéke közötti különbözet, tehát 1.750.000,- Ft után kell 4% mértékű visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnie. A honlapon található illeték kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő illeték összegét.
A jelen esetben adó- és illeték szempontjából nem bír jelentőséggel, hogy milyen értéket állapítottak meg a szerződésben.

Tisztelettel,

Megosztom