Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd úr Biatorbágyon van egy kizárólagos használatú megosztási szerződéses ingatlanom, az én területemet és a rajta lévő lakóházamat el szeretném adni, ezért kb. 6 hónapja beszélgetés során értesítettem a szomszédot szándékomról, akkor úgy nyilatkozott, hogy élne elővételi jogával, és többek között megnézette a házat a fiával, akinek foglalkozása ingatlanügynök. Az azóta eltelt félév alatt nem nyilatkozott. Három hónapja jelentkezett egy vevő, aki kölcsönfelvétel segítségével megvenné a házat, de mivel a telek szomszédtól az elővételi jogról való lemondási nyilatkozatot, ill. a megosztási szerződést, többszöri megkeresés ellenére sem tudom megszerezni, mert az üzenetrögzítőjén hagyott üzeneteim, ill. a titkárságán hagyott felkéréseim ellenére sem hívott vissza, így sajnos a vevő a fenti papírokat a bank felé nem tudja benyújtani, ezért a kölcsön intézése elakadt. Két hete a házat megvenni szándékozó ismerősöm bent járt a papírok intézése érdekében a titkárságon, ahol azt mondták neki, hogy az úr fel fog jelenteni, azóta többször is megpróbáltam kapcsolatba lépni vele, hogy tisztázzam, mivel akar vádolni, de eddig nem sikerült, sem ő, sem az ügyvédje nem keresett meg, így úgy érzem ez csupán további időhúzás, vagy a vevő elriasztása a vételi szándéktól. Kérdésem, hogy ilyen esetben mit tudok tenni a nyilatkozatok megszerzése érdekében, valamint milyen követelésem lehet az esetleg a szomszéd időhúzása miatt bekövetkezett károk /vételi szándék elmaradása stb./ esetén. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel, S. Imre


Tisztelt Imre!

A vételi ajánlat közlését az elővásárlásra jogosulttal a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:222. §-a szabályozza. Eszerint ha a tulajdonos harmadik személytől olyan vételi ajánlatot kap, amelyet el kíván fogadni, az ajánlat elfogadása előtt köteles az ajánlatot teljes terjedelemben közölni az elővásárlásra jogosulttal. Az ajánlatot a nyilatkozattételre megfelelő határidő tűzésével, bizonyítható módon célszerű közölni pl. ajánlott, tértivevényes levél formájában. Az ajánlat közlése a tulajdonos által tett eladási ajánlatnak minősül. Ha a jogosult az ajánlati kötöttség ideje alatt nem tesz elfogadó nyilatkozatot, a tulajdonos a dolgot az ajánlatot tevő harmadik személy ajánlatának megfelelően vagy annál az eladó számára kedvezőbb feltételek mellett eladhatja. Ha az elővásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlatot elfogadja, a szerződés közöttük jön létre.
A használati megosztás a tulajdonostársak megállapodása, abból tehát Önnek, vagy jogelődjének is rendelkeznie kell példánnyal, esetleg az okiratot szerkesztő ügyvédnél is fellelhető lehet.
A leírtakból nem látok olyan jogellenes magatartást a tulajdonostárs részéről, amely a kártérítési felelősségét megalapozhatná.

Tisztelettel,

Megosztom