Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Az a kérdésem lenne Önhöz, hogy van egy nyaraló, vagyunk rá örökösök 10-en testvérek. Mindenki el akarja adni, csak én nem. Sőt, minden költséget én fizetek egyedül, valamint a gondnoki feladatok is engem terhelnek, mivel én szívesen tartózkodok ott. Ha én egyedül vagyok 9 testvér ellen, akkor ők eladhatják a nyaralót, ha én nem járulok hozzá? Továbbá tudom, hogy elővásárlási jogot élvezek, meg is venném, de irreálisan magas árat kérnek érte, annyi pénzem nincs, de árulom egy nagy értékű ingatlanom, csak az ki tudja mikor kel el. Múlt héten az egyik testvér levelet küldött melyben használati díjat követel tőlem. Ennek lehet valami alapja, mert számomra érthetetlen, reálisan gondolkodva még a testvéreimnek kellene fizetniük felém (fűnyírás, télen fűtés, a ház állapotának fenntartása). Kell aggódnom? Vagy nem is mehetek oda? Tanácstalan vagyok, kérem segítsen! Köszönettel: G. Dániel


Tisztelt Dani!

A testvérek a saját tulajdoni hányadaikat adhatják el, az Önét természetesen nem.
Többlethasználati díjat akkor követelhetnek Öntől, ha a saját tulajdoni hányadánál nagyobb mértékben használja az ingatlant, a többi tulajdonostársat pedig megakadályozza abban, hogy a részben tulajdonukat képező ingatlant használják. Ennek hiányában nem jár nekik használati díj.
A tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:75. §]. A tulajdonostársaknak tehát tulajdoni hányadaik arányában hozzájárulási kötelezettségük van a másik tulajdonostárs által elvégzett fenntartási és állagmegóvási munkálatok költségeihez. Ha a beruházások és egyéb költségek nem tartoznak ezen munkálatok körébe, az ezeket elvégző vagy elvégeztető tulajdonostárs jogállására a megbízás nélküli ügyvitel szabályait kell alkalmazni.

Tisztelettel,

Megosztom