Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Múlt év végén elhunyt anyósom. Végrendelet híján a törvényes öröklési rend értelmében apósom és feleségem az örökösök. Anyósomék még anno vettek egy lakást apósom nevére, de házassági szerződést nem írtak róla, így ha jól tudjuk, osztatlan közös tulajdonnak minősül. Emellett az örökség részét képezi egy autó, aminek anyósom volt a bejegyzett tulajdonosa, míg apósom üzemben tartóként lett feltüntetve. Kérdésünk az lenne, hogy a törvényes öröklés rendje szerint a hagyatéki tárgyalás lezajlása során milyen arányú öröklés várható a két vagyontárgyat illetően. Elsősorban az érdekelne minket, hogy a lakás tulajdonjoga miként alakul az özvegyi jogon járó haszonélvezet mellett. Párom az anyai részt örökli-e meg - és így 1/2-1/2 arányban lesznek tulajdonosai a lakásnak, miközben apósom a lakás felére, vagy egészére (?) haszonélvezettel bír - avagy páromé lesz a lakás teljes tulajdonjoga, apósomé pedig a teljes lakásra kiterjedő haszonélvezet? Előre is köszönöm válaszát!


Tisztelt Spirit!

Igen, jól tudják, eltérő megállapodásuk hiányában a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit az életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek.
Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon, valamint egy gyermekrész a hagyaték többi részéből. A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető. Ha tehát a kérdéses lakás olyan lakás, melyet az apósa az örökhagyóval közösen lakott, akkor a hagyaték tárgyát az após haszonélvezeti jogával terhelten teljes egészében a párja örökli - azaz az ingatlan 1/2 tulajdoni hányadát -, míg a hagyaték többi része tekintetében fejenként egyenlő arányban örökölnek majd.

Tisztelettel,

Megosztom