Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! 2012-ben mentem férjhez. Ez mindkettőnk második házassága. Férjemnek és nekem is 2 felnőtt gyermekem van, közös gyermekünk nincs. 2010 óta élünk együtt, ez idő alatt a rendszeres fizetésem, és minden egyéb bevételem is a közös háztartásban kerül felhasználásra. Házasságunk alatt vettünk 2 nagyobb értékű motort, 1 autót, és folyamatosan szépítgetjük az egyébként is nagyon csinos otthonunkat, mely egyedüli tulajdonosa a férjem. Közben terveink vannak, szeretnénk édesanyám közelében egy lakást vásárolni, amit korábbi házam árából vennénk, s így egyedül az én nevemre kerülne majd az ingatlan. Mivel gyermekeink vannak, így kérdéseim az örökléssel kapcsolatosak. Milyen jogaim lesznek a közösen lakott, de férjem nevén lévő ingatlanból a holtig tartó haszonélvezeti díj mellett? A közösen vásárolt bútorokat, motorokat, autót és egyéb dolgokat ki örökli? Mivel házasok vagyunk, házastársi közös vagyonnak minősül majd a később vásárolt lakás, s férjem gyerekei is örökölni fogják, függetlenül attól, hogy én vagyok az egyedüli tulajdonos? Ezt milyen módon lehet rendezni? Szeretném ugyanis, hogy csak az én gyerekeimé legyen majdan azt a lakást, amit abból a pénzből fogok venni, amit még a házasságunk előtt kerestem meg. Üdvözlettel


Tisztelt Krisztina!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:58. § (1) bekezdése szerint az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon, valamint egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
A férjével - ügyvéd vagy közjegyző előtt - megkötendő vagyonjogi megállapodásban rögzíthetik, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan az Ön különvagyonát képezi, így a férje halála esetén az ő gyermekei nem tarthatnának igényt erre az ingatlanra. Megoldást jelenthet az is, ha már közvetlenül a gyermekei nevére veszi meg az új ingatlant, egyidejűleg pedig holtig tartó haszonélvezeti jogot alapít a saját javára.

Tisztelettel,

Megosztom