Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Iroda! 4 éve vettem ingatlant 12.000.000,-Ft-ért. Most el szeretném adni ugyanennyi összegért, de rá szeretném tenni haszonélvezeti jogomat.( 67 éves vagyok) Szeretném kérdezni, a haszonélvezet mennyivel csökkenti az ingatlan vételárát van é díja a haszonélvezet jog érvényesítéséhez kell é személyi jövedelemadót fizetnem és ha kell, mennyi az összeg? A válasz előre is köszönve üdvözlettel Z. Klára


Tisztelt Klára!

Csupán a megszerzett jövedelem adóköteles. Ha annyiért értékesíti az ingatlant amennyiért vásárolta is, nem keletkezik jövedelme, tehát nincs adófizetési kötelezettsége sem. 12.000.000,- Ft-os forgalmi értékű ingatlan esetében az Ön által alapítandó haszonélvezeti jog értéke 2.400.000,- Ft, a tulajdonjog értéke pedig ennek megfelelően 9.600.000,- Ft. A haszonélvezeti jog alapításhoz Önnek sem személyi jövedelemadót, sem illetéket nem kell fizetnie [az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 20. § (2) bekezdése].
Egyebekben honlapon található személyi jövedelemadó kalkulátorral és illeték kalkulátorral kiszámíthatja a jogügylet után várhatóan fizetendő személyi jövedelemadó és illeték összegét.

FOLYTATÁS

Tisztelettel,

Megosztom