Ingatlanjogi Tanácsadás

Üdvözlöm :) Szeretnék tanácsot kérni a helyzetemre, melyet előre is köszönök. Kb. egy évvel ezelőtt örököltem egy nyíregyházi panel lakás felét, a másik fele már 16 éve a bátyám nevén van, és ő a családjával ez alatt az idő alatt lakta is végig. Eladásra hirdettük, hogy kifizessen engem, de nem tudunk egyáltalán megegyezni, mert követel tőlem közel egy millió forintot, mert ő ez alatt az idő alatt maguknak rendbe tették, és felújították. Én úgy gondolom, hogy ehhez semmi közöm, mert mondtam neki, hogy én ebben az állapotban örököltem a lakást egy éve, ahhoz nincs közöm, amit ő előtte ráköltött. Vagyis szerintem nem vagyok köteles neki fizetni, nem is értem miért csinálja. Csak azt fizetném ki, amit a nevemre kerülés után költött volna, de ilyen számlája nincs. Én ez alatt az idő alatt 16 éve albérletben lakom ráadásul. Most azzal zsarol, hogy elküldi a vevőket, visszamond mindent, mert én ezt az összeget nem fizetem ki neki. Kétszer már megtette. Az én részem kb. három millió forint. Tehát ez egy elég nagy része lenne. Most ott tartunk, hogy bosszúból el akarja adni a felét állítólag cigányoknak, hogy bosszút álljon rajtam. Mit tehetnék ez ügyben? Csak az elővásárlási jogom van? Erről értesítenek, vagy minden nélkülem történhet? Mert nem igazán tudnám őt kifizetni. És ha jól tudom akár én kérhetnék túl használati díjat visszamenőleg is. Tehet valamit a beleegyezésem nélkül? Egy 54nm-es lakásnak van aki megvenné a felét, úgy hogy én is bármikor oda mehetek, és zavarhatom? Nem tudom ezt elképzelni.... Nagyon szépen köszönöm előre is a választ.


Tisztelt Melinda!

Nem mindenben értek egyet Önnel. Álláspontom szerint függetlenül attól, hogy mikor történt a felújítás, meg kell térítenie a bátyja részére azt az összeget, amellyel az Ön 1/2 tulajdoni hányadának forgalmi értéke a felújítás következtében nőtt. Forgalmi érték növekedésről van tehát szó, nem pedig arról az összegről, amit a bátyja az ingatlanra költött! Igényét a bátyja hagyatéki hitelezői igényként érvényesítheti a hagyatékkal szemben.
Azt nem akadályozhatja meg, hogy a bátyja eladja a saját tulajdoni hányadát. Önnek csak elővásárlási joga van, ami azt jelenti, hogy amennyiben a tulajdonostársa az ingatlant harmadik személytől származó ajánlat elfogadásával el akarja adni, Ön mint az elővásárlási jog jogosultja az ajánlatban rögzített feltételek mellett a harmadik személyt megelőzve jogosult a dolog megvételére.
Többlethasználati díjat akkor igényelhet, ha igazolni tudja, hogy a tulajdoni hányadát használni szerette volna, ettől azonban a tulajdonostársa megfosztotta Önt. Amennyiben azonban bármikor bemehetett volna az ingatlanba – mint ahogy írja is – többlethasználati díjra nem tarthat igényt.

Tisztelettel,

Megosztom