Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Van egy balatoni nyaralóm, amit szeretnék eladni, de a húgommal iker nyaraló külön helyrajzi számmal. Kérdésem, van-e elővásárlási joga, és ha van milyen feltételei vannak. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: T-né S. Judit


Tisztelt Judit!

Főszabály szerint a külön helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanok értékesítése esetén nincs elővásárlási jog. Kivételt képez ez alól, ha Önök külön szerződéssel kifejezetten elővásárlási jogot alapítottak a húga javára, vagy a korábban egy teleken felépített nyaralókat társasházzá alakítás útján jegyeztették be külön helyrajzi számú ingatlanokként, és a társasháztulajdont alapító okiratba az ingatlanok értékesítése esetére elővásárlási jogot kötöttek ki a tulajdonostársak javára.
Amennyiben tehát elővásárlási joga van a húgának, és Ön harmadik személy vevőtől olyan vételi ajánlatot kapna, amelyet el kíván fogadni, az ajánlat elfogadása előtt köteles az ajánlatot teljes terjedelemben közölni az elővásárlásra jogosult húgával. Az ajánlat közlése a tulajdonos által tett eladási ajánlatnak minősül. Ha az elővásárlásra jogosult az ajánlati kötöttség ideje alatt nem tesz elfogadó nyilatkozatot, az ingatlant az ajánlatot tevő harmadik személy ajánlatának megfelelően vagy annál az Ön számára kedvezőbb feltételek mellett eladhatja. Ha az elővásárlásra jogosult az Önhöz intézett nyilatkozatában az ajánlatot elfogadja, a szerződés Önök között jön létre [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:222. §].

Tisztelettel,

Megosztom