Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd úr! Lehetséges, hogy ilyen problémával, mint az enyém nem sokan keresik meg, de olyan régóta tart (8 éve) és annyira zavaró, hogy fontosnak tartom tanácsot kérni Öntől. Újpesten lakom 8 éve egy panelház 3.-ik emeletén, amelynek nincs erkélye. Mindössze 35 négyzetméteres. Mióta ide költöztem, egyebet nem hallok, mint ilyen felújításszerű hangokat: kalapálás, fúrás, csiszolás stb. Már azt is tudni vélem, hogy hányas fúrófejet használ a felettem lakó. Dübörögve lépked, sőt futkos a szobában, a széket nem arrébb teszi, hanem végighúzza hangosan a padlón, mintha a földszinten lakna. Az én ablakomra rázza a törmelékeket, amiket létrehoz a különböző tevékenységeivel. Végezetül pedig karácsony előtt 2-3 héttel a karácsonyfáját a nappalija ablakán kieresztve kiköti úgy, hogy a fele a fának belóg az én ablakomba elzárva a kilátást. Tavaly, mikor rájöttem, hogy a legtöbb zajt ő produkálja, felmentem hozzá megbeszélni a dolgokat. A bútorok mind el voltak húzva a falak közeléből, a szoba közepén tömörültek. Szerszámok: vésők, kalapács elővéve. Azt mondta, éppen tapétáz. Mondtam neki, hogy nagyon zavaró, amit évek óta csinál. Azt mondta nem ő csinálja, hanem egy másik szomszéd, de nem tudja ki. Tehát nem ismerte be, sőt azt mondta nekem, hogy ezt itt azért ma még be fogja fejezni, nem érdekli milyen zajos. A kalapáccsal ütögeti a betont, annak reményében, hogy kiegyenlíti! Szóltam tavaly a közös képviselőnek, aki beszélt vele telefonon. Azt mondta a közös képviselő, hogy a szomszéd nagyon fel volt háborodva, mert ő nem csinál semmit! Azt javasolta a közös képviselő, hogy írjunk egy panaszlevelet az önkormányzatnak, ő segít megírni. Nem tudom, hogy ez a dolog eredményezhet-e valamit? Mit tehetek? Van egy fia is, aki időnként itt lakik, olyankor együtt barkácsolnak valamit. Jaj, majdnem elfelejtettem, hogy szinte minden nap még éjjel 1 és 2 óra között húzgálják a bútort jó hangosan, mintha senki más nem is lakna alattuk. Mellékesen megjegyzem, van egy húga is aki már évek óta egy idegosztályon sínylődik. Nem maradt más számunkra a párommal, csak az elköltözés? Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Erzsébet


Tisztelt Erzsébet!

Mivel a birtoklásának zavarása több mint egy éve tart, a jegyző nem jogosult az eredeti birtokállapot helyreállítására. Nem javaslom tehát, hogy az önkormányzathoz forduljon. Birtokvédelmet a jelen esetben csak bírósági per útján, ún. birtokperben kérhet.
Tilos önhatalomnak minősül a birtokosnak a birtokától jogalap nélkül való megfosztása vagy birtoklásában jogalap nélkül való háborítása. A birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését kérheti a bíróságtól. A békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát vélelmezni kell, azaz a perbeli pozíciójától függetlenül az addig zavartalanul birtoklót a birtoklásában megzavaró vagy akadályozó félnek kell bizonyítania, hogy a dolog birtoklására a másik féllel szemben neki van jogosultsága. Ugyanez értelemszerűen irányadó azokra az esetekre is, amelyekben a birtokháborítást fény-, zaj-, hang- vagy más zavaró hatás okozza.

Tisztelettel,

Megosztom