Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Tavaly vásároltunk egy ingatlant Gyálon, melynek telek mérete lehetővé teszi egy nyeles telek kialakítását és értékesítését. A jelenlegi telek mérete 70x20 méter, minden gond nélkül biztosítható akár 4 méter széles szorgalmi út. Mivel a telek hosszúsága meghaladja a 60 métert úgy tudom, ilyenkor a helyrajzi számot "perezik" és az elsődleges ingatlan megtartja jelenlegi számát, míg az újonnan kialakított telek rész /1 jelzést kapja ezáltal különálló építési teleknek minősül. Ez mennyire felel meg a valóságnak? Másik kérdésem az adózás körül lenne. Mivel egy éve vásároltuk az ingatlant a teljes telekkel, és most abból szeretnék egy részt értékesíteni ez mennyire számít vagyonosodásnak és milyen mértékű adóra számíthatunk? Válaszát előre is hálásan köszönöm! Tisztelettel: T. Tamás


Tisztelt Tamás!

A telekmegosztás során a földhivatal megszünteti a régi helyrajzi számot, és mindkét új ingatlan alátörést kap. Megjegyzem, hogy a megoszthatóság nem a 60 méteres telekhosszúságtól függ, hanem attól, hogy a megosztást követően létrejött új ingatlanok egyenként elérik-e a legkisebb telekméretet vagy sem.
Mivel az eredeti ingatlan vételárát és a megosztott ingatlan eladási árat nem írta meg, nem tudok válaszolni az adózással kapcsolatban feltett kérdésére. Általánosságban annyi elmondható, hogy ebben az esetben a megosztott, értékesítendő ingatlan telekmérete alapján kell arányosítani az eredeti ingatlan vételárát, és így megállapítani, hogy keletkezett-e jövedelem. A személyi jövedelemadó mértéke 2015-ös ingatlan értékesítés esetén 16%. A honlapon található személyi jövedelemadó kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő adó összegét.

Tisztelettel,

Megosztom