Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Tájékozódni szeretnék. 1998-ban édesanyáméktól ajándékba kaptam egy ingatlant a fiammal, 75-25% arányban. Sajnos felelőtlenségem következtében, férjem a ház teljes haszonélvezeti jogába beleegyeztem. Fiam közben nagykorú lett, házasságunk megromlott, válunk.... Kérdésem az lenne, hogy támadható e haszonélvezeti jog? Van -e rá mód, hogy a ház eladást követően minimálisra csökkentsem a neki járó összeget? Bármennyire is szerződtünk, nem érzem jogosnak, hogy a semmiért bármi is megilletné. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: X


Tisztelt Kérdező!

Leveléből nem derül ki, hogy a haszonélvezeti jogot ingyenesen vagy visszterhesen alapították a férje javára. Amennyiben ugyanis a haszonélvezeti jog alapítása ingyenes volt, és ezen ajándékot Ön valamilyen feltevéssel adta a férjének pl. hogy a házasságukat ne bontsák fel, akkor bírósági per útján visszakövetelheti az ajándékot, ennek keretében pedig kérheti a férje javára alapított haszonélvezeti jog törlését. Az ajándékozó ugyanis visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény].
A fentiekben írtakon kívül nem látok lehetőséget arra, hogy bármilyen jogcímen csökkenteni lehessen a haszonélvezőnek járó vételárrészt.

Tisztelettel,

Megosztom