Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd úr! Ezúton szeretném a tanácsát kérni. 2014 november 24-e óta albérletben lakom a párommal. A szerződést a tulajdonossal határozott időre 1 évre kötöttük. 2015 januárjában a tulaj elhalálozott, az ingatlan örököse a lánya lett. Mi a lányának szóbeli megállapodás alapján továbbra is fizettük folyamatosan az albérleti díjat. Az eredeti szerződés megkötésekor fizettünk 2 havi kauciót a tulajdonosnak. Most a lejárat közeledtével a tulaj lánya szeretne új szerződést kötni velünk a saját nevére. Emelni is szeretne a díjon. Kérdésem lenne, hogy milyen jogaim vannak, mint albérlő? Ha úgy döntünk, nem tudjuk fizetni a megemelt díjat, visszajár e a kaució, vagy esetleg lelakható a két hónap? Kirakhat-e minket egyik napról a másikra az albérletből az új tulaj?  Élő e az eredeti tulajjal kötött szerződés, vagy az a halálával együtt esetleg megszűnt?  Tudunk-e szerződést kötni az örökössel, amíg nincs meg a hagyatéki papír, hogy ő az új tulajdonos? Nagyon tanácstalan vagyok! Semmiképpen nem szeretném elveszíteni a 160 ezer forint kauciót, és az albérletet sem. A hagyatéki eljárás még nem zárult le, nincs hivatalos papír, hogy a tulaj lánya az örökös, az ő tulajdonában van a ház. Válaszát nagyon várom! Maradok tisztelettel!


Tisztelt Szilvi!

A bérbeadó személyében bekövetkező jogutódlás a bérleti szerződést nem szünteti meg, az a bérleti szerződés módosítását sem igényli. A bérbeadó halála esetén tehát a bérbeadó helyébe az örököse a törvény erejénél fogva, mint törvényi engedményes lép, ennek megfelelően a bérlő a bérleti díjat a jogutód részére köteles teljesíteni. A határozott időtartam lejártakor viszont a szerződés megszűnik, mely esetben Önök kötelesek elhagyni az ingatlant. Természetesen a kaució visszajár. A kaució abban az esetben számolható el bérleti díjként, amennyiben a felek ebben megállapodtak. Új bérleti szerződés megkötése esetén lehetőség van a bérleti díj emelésére is.
Bár az ember hagyatéka a halálával száll az örökösre, az örökös(ök) személyéről teljes bizonyossággal csak a hagyatékátadó végzésből szerezhetnek tudomást. Esetleg megállapodhatnának abban, hogy a kizárólagos örökösi minőség igazolásáig a bérleti díjakat ügyvédi letétbe helyezéssel teljesítik.

Tisztelettel,

Megosztom