Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyéd Úr, ingatlan eladással kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. Volt férjemmel 2007. év augusztusában vásároltunk egy családi házat. A ház vétel ára 5.5 M Huf volt. Az ingatlant teljes összegben deviza (svájci frank) hitelre vásároltuk. A kölcsöntartozás jelenleg is fennáll, melynek mértéke körülbelül 6M Huf. A jelenleg felújításra váró ingatlant értékesíteni tudjuk a vételi ár, illetve a jelenlegi tartozásnál magasabb összegért. (6,9 M Huf) Ha jól tudom az eladásból befolyó bevélte jövedelemnek minősül. A kérdésem az lenne, hogy az ingatlan eladása után milyen mértékű befizetendő adó keletkezik. Vagyis milyen költség/ek terhelik az eladót/eladókat. Továbbá, az ügyvédi költségek mellett, még milyen jellegű lehetséges költségek terhelik az eladót. Tulajdonrész: ½ - ½ arány Az évek során (2012. évig) történtek értéknövelő felújítások, melyet számlával nem tudunk igazolni. (Illetve jómagam több mint két éve életvitelszerűen külföldön élek, nincs a birtokomban számla vagy egyéb nyugta, mellyel a megtörtént felújításokat bizonyítani tudom.) Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel: Sch. Judit


Tisztelt Judit!

Családi ház esetében, mivel a szerzés öt évnél régebben történt, nem keletkezik adófizetési kötelezettségük, függetlenül attól, hogy az értéknövelő beruházásokat tudják-e számlával igazolni vagy sem. Mivel az ügyvédet a vevő választja, ezért az ügyvédi költségek sem Önöket terhelik.
Adófizetési kötelezettségük legfeljebb akkor keletkezhetne, ha az ingatlanon garázs vagy egyéb nem lakás céljára szolgáló melléképület is van, és akkor is csak ez utóbbiak tekintetében. Ebben az esetben meg kell határozni a lakóházra, illetve az egyéb épületre jutó vételárrészt, illetve eladási árrészt, majd az egyéb épületre jutó eladási árrész alapul vételével kell kiszámítani az esetlegesen fizetendő személyi jövedelemadó összegét. A lakóházra jutó eladási árrész természetesen ebben az esetben is adómentes. A honlapon található személyi jövedelemadó kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő adó összegét.

Tisztelettel,

Megosztom