Ingatlanjogi Tanácsadás

Üdvözlöm! K. István vagyok. A április óta húzódik egy lakás vásárlási ügyem. Az általam választott lakás amit az interneten néztem ki és később személyesen is megtekintettem egy ingatlanos cégen keresztül egy tetőtéri lakás. A megegyezés során kiderült hogy a lakás csak tetőtérként van bejegyezve így nem hitelképes. Az eladó magára vállalta ennek a bejegyeztetését határidővel. Így hitelképessé válhatott a lakás. Hónapokig tartó procedúra volt. Közbe megszületett az előszerződés, én kifizettem a foglalót 10% és még 10%-ot az eladó kérésére ami szintén benne volt az előszerződésben és így már a bank számára is megvolt az önerő hogy elindulhasson a hitelfolyamat. Nagyon sok időt emésztett fel mire a papírok rendeződtek. Mire minden letisztázódott kifutottunk az előszerződés és a közben megírt adásvételi szerződés minden időpontjából. És most hogy a bank hitelezné a lakást az eladó el akar állni az eladástól, arra hivatkozva hogy túl hosszú idő telt el. Az ügyvédet akinél a szerződést kötöttük napok óta nem érem el. Az lenne a kérdésem, hogy mit tehetek ilyen esetben? Kihez fordulhatok? Ha valóban el áll az adásvételtől az eladó akkor mit kapok vissza illetve mit bukhatok el? Válaszát előre is köszönöm!!!


Tisztelt István!

A jogosult elállási joga három vagylagos esetben áll fenn:
1.) A jogosult bizonyíthatja, hogy a kötelezetti késedelem folytán a teljesítés már nem áll érdekében. Figyelemmel arra, hogy az eladó érdekkörében felmerült okból is jelentős idő telt el, ezt kevésbé tartom elfogadható indoknak.
2.) Ha a jogosult már a szerződésben előre egyértelműen kikötötte, hogy számára a szolgáltatás csak meghatározott időpontban vagy határidő alatt fogadható el, a határidő leteltével számára tárgytalanná válik, ezért a szerződéstől el fog állni.
3.) Ha a jogosult az utólagos teljesítésre ésszerű póthatáridőt szabott, és az is eredménytelenül telt el. Ilyenkor a jogosultnak az érdekmúlását sem kell bizonyítania, önmagában a megfelelő póthatáridő eltelte minden más körülménytől függetlenül objektíve megalapozza az elállási jogát.
Ha a jogosult a kötelezett késedelme miatt a szerződéstől jogszerűen eláll a továbbiakban a felek közötti jogviszony rendezésére, az elszámolásra a szerződésszegés általános szabályai az irányadóak azaz Ön elveszti a foglalót. Ha viszont a jogosult elállása jogellenes, a foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni. A foglalón felül teljesített vételárrész mindkét esetben visszajár.

Tisztelettel,

Megosztom