Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Ingatlan szerzés ügyével fordulok Önhöz. Édesapám házába szeretnénk párommal költözni. Jelenleg édesapám és én élek ott. Úgy szeretném hogyha minden az én nevemre kerülne,mert felújítást tervezünk de édesapám is ott maradna velünk. (Édesanyám sajnos már régebben meghalt, de minden édesapám nevén volt) Van egy nővérem és egy anyai ágú mostohatestvérem a későbbiekben őt is ki szeretném fizetni. Az érdekelne, hogy milyen lehetőségem van az átíratásra a lehető legkevesebb költséggel,illetékkel illetve abban az esetben is ha a párommal közös lenne a ház. A testvérekkel milyen megállapodás szükséges, nekik kell- e az írásos beleegyezésük? Köszönöm válaszát!


Tisztelt Ancsa!

Az Ön esetében mind a visszterhes, mind pedig az ingyenes szerzés illetékmentes, mivel egyenesági rokonok közötti jogügyletről van szó. Ha a házastársa is szerző fél lesz, a fizetendő illeték a rá jutó tulajdoni hányad forgalmi értékének 4%-a visszterhes átruházás esetén, 9%-a pedig ajándékozás esetén. A honlapon található illeték kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő illeték összegét.
A későbbi viták elkerülése végett célszerű a testvérekkel írásban megállapodni még az átruházást megelőzően. A jogügylethez egyébként nem szükséges a testvérek hozzájárulása, azonban felhívom a figyelmét, hogy ingyenes átruházás esetén a kötelesrész alapjához tartozhat az ingatlan, amennyiben az ajándékozó a jogügylettől számított tíz éven belül meghalna [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:81. § (1) bekezdés a) pont].

Tisztelettel,

Megosztom