Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr ! Előre is köszönöm a segítségét. Jelenlegi jogi helyzet : Van egy ingatlan lányom nevén, én és feleségem holtig tartó haszonélvezetével megterhelten.Sajnos rossz fiúval jár és megelőzendő a bajt , szeretnénk, ha a lányom az ingatlant számomra elajándékozná . Innen két lehetőség van, hogy maradjon vagy ne maradjon a feleségem haszonélvezete rajta. Azt tudom, hogy nincs egyenesági rokonok között illeték ingatlan ajándékozásnál . Ha feleségem haszonélvezeti jogáról lemond az ajándékozásnál , az jár -e bármilyen költséggel rá vagy rám( mint új kizárólagos tulajdonosra nézve? Gondolom, hogy ha marad rajta a haszonélvezeti joga, és simán csak lányom nekem ajándékozza a tulajdonát , akkor illeték fizetési kötelesség nem keletkezik , ajándék eladására pedig szintén az 5 éves szabály használható.Jól tudom? Előre is nagyon szépen köszönöm a választ, remélem, hogy érthető a kérdésem. Köszönettel: N. Zoltán


Tisztelt Zoltán!

Nem jár illeték fizetési kötelezettséggel az ajándékozás akkor sem, ha rajta marad a felesége haszonélvezeti joga, és akkor sem, ha lemond arról. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 17. § (1) bekezdés p) pontja szerint ugyanis mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is), illetve házastársa által megszerzett ajándék.
Amennyiben az 5 éves szabály alatt a személyi jövedelemadózásra vonatkozó rendelkezéseket értette, igen a szerzést követő évet első évnek számolva az ötödik évben adómentesen értékesítheti az ingatlant. A honlapon található személyi jövedelemadó kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő adó összegét.

Tisztelettel,

Megosztom