Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr ! Ingatlanvásárlás során az alábbi problémám adódott. 2 hónappal ezelőtt a banki előminősítést követően, melyen tökéletesen megfeleltem, megindítottam az alábbiak szerint a lakásvásárlási folyamatot. 14.7000 ft. vételár, ebből 2,1 M munkáltatói hitel, 1,3 M szocpol, 3,3 M önerő, és 8 M banki hitel. Ennek alapján szerződés stb., stb. Most tájékoztatott a bank, h amennyiben az értékbecslő által nem éri el az önerőn kívüli 11,4 M 80 %.-át, úgy a bank a 8 M összeget nem tudja biztosítani, és másik ingatlant nem vonhatok be fedezetként ( A munkáltatói hitel és a szocpol miatt). Az előminősítés során viszont igaz szóban, de a bank elfogadta a másik 12 milliós + ingatlan fedezetként való bevonását. Én csak a fenti feltételekkel tudom venni a házat. Létezik ilyen, h nem vonható be + 1 ingatlan, van -e erre megoldás, kiskapu, illetve a félretájékoztatás miatt beperelhetem-e az ügyintézőt, ugyanis 2 hónapig "rabolta" az időmet, és vagy 300.000 ft.-omba került az eddigi ügyintézés. Válaszát előre is köszönöm, maradok tisztelettel, Zsolt


Tisztelt Zsolt!

A hitel összege szempontjából nem csupán az ingatlan fedezetet fontos vizsgálni, hanem a leendő adós jövedelmi viszonyait is. Megfelelő jövedelem hiányában hiába van plusz ingatlanfedezet, nem vehet fel magasabb lakáshitelt. A fedezet szempontjából ugyanakkor fontos szabály, hogy a hitel összege nem haladhatja meg:
1. a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80%-át, illetve
2. a lakáshitel hitelbiztosítéki értékének egy bizonyos, a bank által meghatározott százalékát. Ez utóbbi bankonként eltérő.
A fenti két összeg közül az alacsonyabb összeg erejéig nyújtható hitel.
Figyelemmel arra, hogy az előminősítés semmire nem kötelezi a bankot, illetve arra, hogy a szóbeli tájékoztatás tartalmának bizonyítása is komoly nehézségekbe ütközhet, nem javaslom kártérítési per megindítását.

Tisztelettel,

Megosztom