Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelt Ügyvéd Úr! Tanácsát szeretném kérni az alábbi esettel kapcsolatban. Édesanyám tulajdonában van az a budapesti lakás, amiben élek. Szeretném a nővéremet kivásárolni a lakás ráeső részéből úgy, hogy megállapodtunk egy bizonyos összegben, amit havonta törlesztenék neki. Ilyen esetben elegendő e egy általunk megírt szerződés, vagy mindenképp ügyvéd által kell hivatalossá tennünk? A lakás nevemre történő ajándékozását mikor célszerű megtenni? Csak ha kifizetésre került a teljes összeg, vagy akár már most is lehetséges? Az utóbbi esetben engem kötelezne fizetésre az általunk megírt szerződés? Tehát a nővéremet levédené? Valamint az is érdekelne, hogy a későbbiekben megtámadhatja e a nővérem az általunk készített szerződést, ill. érvényes lesz e, ha esetleg édesanyámmal történik valami és az ingatlan még az ő tulajdona? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Klein Tímea


Tisztelt Tímea!

Mindaddig nem tudja megvásárolni a nővére ingatlanrészét, amíg az nem került az ő tulajdonába. Ha viszont még az édesanyja életében szeretnék rendezni a kérdést, erre két lehetőségük is van.
Az egyik lehetőség a rendelkezés várt örökségről. A várt örökségről történő rendelkezési jog kizárólag az örökhagyó leszármazóit (és őket is csak egymás közötti viszonylatban) illeti meg. A szerződés csak írásban érvényes, de nem végrendelet lévén, elegendő az egyszerű okirati forma is. A várt örökségről kötött szerződés rendszerinti tartalma a leszármazók megállapodása a hagyaték felosztásáról. A várt örökségről kötött szerződés szükségképpeni eleme az a bizonytalanság, amely egyrészt a majdani ténylegesen meglévő hagyaték köre és értéke tekintetében, másrészt az öröklés valóságos bekövetkezését illetően a szerződéskötéskor fennáll. Ennek a kockázatát a feleknek kell viselniük [a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:54. §].
A másik lehetőség, hogy az édesanyja – feltéve hogy ez szándékában áll - még életében Önöknek ajándékozza az ingatlanát 1/2 - 1/2 tulajdoni hányadban, majd ezt követően Ön egy külön szerződéssel megvásárolja a nővére tulajdoni hányadát. Ez utóbbi esetben ugyan a nővérének adó, Önnek pedig illetékfizetési kötelezettsége keletkezik, viszont kiküszöbölhető az előző megoldás bizonytalansági tényezője, mindkét fél biztonságban érezheti magát. A fenti szerződésekhez ügyvéd vagy közjegyző közreműködése szükséges. A honlapon található személyi jövedelemadó- és illeték kalkulátorral kiszámíthatja a várhatóan fizetendő adó és illeték összegét.
Bármelyik megoldás mellett döntenek is, mindenképpen javaslom, hogy jogi képviselő közreműködését vegyék igénybe!

Tisztelettel,

Megosztom