Ingatlanjogi Tanácsadás

Tisztelettel köszöntöm, szeretnék tanácsot kérni. Osztatlan közös tulajdonú föld eladás ügyben. Tsz-től aranykorona értékben földet kaptam, 2013-ban ki is mérték, hárman vagyunk, mindenki tudja mennyi terület az övé. Eddig költség nem volt. Én szeretném eladni az egyik társamnak, mivel nekem nincs rá szükségem, idős nyugdíjas vagyok. Milyen adó vonzata lenne a kevés kis pénznek. A föld Bp. III. kerületben van. Jelenleg volt barackos szántó. Köszönöm szépen, ha választ kapok. Üdv Kati


Tisztelt Kati!

A jövedelem megállapítására a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénynek az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Ennek megfelelően az ingatlan átruházásából származó bevételből le kell vonni:
1. az átruházó magánszemély által az ingatlan megszerzésére fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat,
2. az értéknövelő beruházásokat, valamint
3. a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.
A megszerzésre fordított összeg számítási módját a fenti törvény 62. § (2) bekezdése, míg a jövedelem évenkénti csökkentésének módját a 62. § (4) bekezdése tartalmazza.
A fenteik szerint számított jövedelem után 16% mértékű személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik. A termőföld átruházásából származó jövedelem adómentességére vonatkozó szabályokat a törvény 1. számú mellékletének 9.5. pontja tartalmazza.

Tisztelettel,

Megosztom